Sluit je aan
Gratis webinars
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Het kwaliteitssysteem en jouw

Het kwaliteitssysteem en jouw specifieke beroep. Hoe zit het?

zorgaanbieder Dec 21, 2021

Met de komst van de Wtza zijn ook zzp'ers in de zorg aan de slag gegaan met een eigen kwaliteitssysteem. Van hen wordt namelijk een rol als 'lerende professional' verwacht. Het Wtza abonnement van ZZP-erindezorg.nl is helpend hierbij horen we terug, maar er zijn ook vragen over hoe om te gaan met eisen vanuit het eigen beroep. Het kwaliteitssysteem en jouw specifieke beroep. Hoe zit het?

Het kwaliteitssysteem legt de basis

Het kwaliteitssysteem van ZZP-erindezorg.nl legt de basis voor een eigen systeem. Het is alleen niet 'af' als het op jouw beroep aankomt. In het kwaliteitssysteem zit zo'n 80% basiseisen die voor alle beroepen gelden en is zo'n 20% afhankelijk van jouw specifieke beroep. Het kwaliteitssysteem legt dus een stevige basis, maar vraagt nog wel uitwerking van jouw kant. Dit is goed mogelijk, omdat je binnen het kwaliteitssysteem van ZZP-erindezorg.nl eigen logo's aan documenten kunt toevoegen en andere aanpassingen kunt doen. 

Ieder beroep heeft zijn eigen kenmerken

Een manueel therapeut is een ander vak dan dat van diëtiste. Werken als verpleegkundige verlangt heel andere zaken dan bij een tandarts. Ieder beroep heeft zijn eigen kenmerken en -vaak- een eigen beroepsnorm. Het kwaliteitssysteem van ZZP-erindezorg.nl legt een basis voor al die beroepen, maar er blijft een deel over wat je zelf op orde moet brengen.

  • Zo'n 80% van het kwaliteitssysteem gaat op voor alle beroepen. Dit zijn de onderdelen '10 Inleiding', '20 Beleid en organisatie', '30 Zorgaanbieder' en '50 Evaluatie en verbetering'. Het zijn onderwerpen die jou helpen de 'lerende professional' te zijn die van je verlangd wordt;
  • De resterende 20% moet uitgewerkt worden onder '40 Primair proces' en dit is het deel wat per doelgroep anders kan/moet worden ingevuld. Hier zit het deel waar ieder beroep met eigen kenmerken uitgewerkt moet worden. Dit is het onderdeel dat specifiek in gaat op de kenmerken van jouw beroep.

Voor ieder beroep gelden overigens dat dezelfde procedures uitgewerkt moeten worden. Denk hierbij aan aanmelding/intake van een cliënt, de uitvoering en evaluatie van de zorg, en de wijze waarop het einde van de zorg is geregeld.

Ondersteuning bij jouw eigen kwaliteitssysteem is mogelijk

We krijgen veel vragen over het kwaliteitssysteem binnen van zzp'ers in de zorg. Het is niet eenvoudig om te voldoen aan de Wtza en daarmee de Wet Kwaliteit, Klachten en Geschillen in de zorg (Wkkgz). Steeds meer zzp'ers besluiten om ondersteuning in te schakelen bij het organiseren van een eigen kwaliteitssysteem. Als je merkt dat het niet eenvoudig is om jouw specifieke vak een plek te geven, dan is daar een oplossing voor. Je kunt je laten ondersteunen bij het uitwerken van jouw eigen kwaliteitssysteem en je kunt dit bijvoorbeeld ook in een eigen online omgeving opzetten. ZZP-erindezorg.nl beschikt over een netwerk aan specialisten die jou kunnen helpen hierbij. Als je behoefte hebt aan ondersteuning, stuur ons dan even een bericht voor een vrijblijvende kennismaking met een specialist.

Waar komen de eisen voor zzp'ers vandaan? WKKGZ eisen voor zzp'ers

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp-ers in de zorg al? Klik hieronder!
Wtza abonnement voor zzp-ers in de zorg