Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
HKZ of KIWA keurmerk

HKZ of KIWA keurmerk? Welke moet je kiezen van de twee?

basis op orde trainingen werken als zzp'er Feb 12, 2021

Alhoewel een keurmerk voor zzp-ers in de zorg niet verplicht is, nemen veel zorgverleners er wel één. Maar hoe kies je tussen het HKZ of KIWA keurmerk? Welke moet je kiezen van de twee? In dit artikel wat overeenkomsten en verschillen. 

Een keurmerk laat zien dat je met ondernemerschap bezig bent

Zowel het KIWA als het HKZ keurmerk voor zzp-ers in de zorg vereisen dat je een aantal zaken op orde brengt als zzp-er. Daarmee laat je zien dat je met jouw ondernemerschap bezig bent. Een keurmerk is niet verplicht, maar het kan wel voorkomen dat bepaalde organisaties hierom vragen. Een keurmerk is dan meer een voorwaarde om te mogen werken voor zo'n organisatie. Denk hierbij aan het werken via een bemiddelaar bijvoorbeeld.

Welke vragen worden er gesteld bij de twee keurmerken?

De keurmerk HKZ en KIWA verschillen weliswaar van elkaar, maar ze hebben beiden in ieder geval te maken met wet- en regelgeving. Een paar voorbeelden van onderwerpen waar een keurmerk om vraagt;

  • Werk jij met een eigen overeenkomst?
  • Hoe ga jij om met incidenten?
  • Op welke manier regel jij vervanging?
  • Hoe organiseer jij je intervisie?

In mijn online training 'De basis op orde' vertel ik alles over de keurmerken, hoe ze werken en op welke regels ze zijn gebaseerd. 

Welke moet je kiezen van de twee?

Verschillen tussen KIWA en HKZ zit hem op twee onderdelen. Allereerst is er de inhoud van de norm. De eisen van het KIWA keurmerk liggen iets anders dan bij het HKZ zzp keurmerk. Het examen verloopt ook anders tussen de twee. Bij het HKZ keurmerk krijg je een interview met een 'assessor' en bij het KIWA keurmerk wordt er via het digitale systeem beoordeeld of je de zaken in orde hebt. De eisen die gelden bij beide keurmerken neem ik door in mijn training.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg