Gratis Wtza webinar
Terug naar het overzicht
HKZ voor zzp-ers

HKZ voor zzp-ers in de zorg en welzijn. Hoe lang is het geldig?

werken als zzp'er Aug 02, 2021

Het HKZ keurmerk voor zzp-ers in de zorg is nu enkele jaren beschikbaar. In dit artikel vertel ik meer over het HKZ voor zzp-ers in de zorg en welzijn. Hoe lang is het geldig? Waar komt het keurmerk vandaan?

Persoonsgebonden keurmerk voor zzp-ers

Het HZK keurmerk voor zzp-ers is een persoonlijk keurmerk. Dit wil zeggen dat zelfstandigen verzorgenden, begeleiders en verpleegkundigen zo'n certificaat op naam kunnen behalen. Het keurmerk is geschikt voor de sectoren wijkverpleging, kraamzorg en jeugdzorg. Met het keurmerk laat je zien dat je prioriteit maakt van jouw ondernemerschap in de zorg. De eisen waar je aan moet voldoe om een certificaat te kunnen behalen staan in de HKZ-norm ‘Zzp’ers in zorg en welzijn’ (HKZ 166). De norm kan worden aangeschaft via deze link. Sinds januari dit jaar heeft HKZ een nieuw systeem. Klik hier voor een gebruikershandleiding van het online systeem.

Lees ook: HKZ of KIWA keurmerk? Welke moet je kiezen van de twee?

Wat kost het HKZ keurmerk voor zzp-ers?

Het HKZ keurmerk voor zzp-ers in de zorg kost € 510 exclusief BTW. De kosten bestaan uit toegang tot het online systeem en -met name- de kosten die de Certificerende Instelling maakt om een audit af te nemen. De kosten zijn aftrekbaar van de belasting. Je kunt zonder kosten toegang krijgen tot het systeem. Je dient pas te betalen voor het HKZ keurmerk als je een assessment inplant met de Certificerende Instelling.

Is het HKZ keurmerk verplicht?

Nee, het HKZ keurmerk is niet verplicht. Het komt voor dat organisaties of financiers zoals de gemeente eisen dat je HKZ gecertificeerd bent. Overheidsinstanties zoals de Inspectie, Belastingdienst, het ministerie van VWS of de KvK stellen het HKZ keurmerk niet verplicht. 

Lees ook: Het HKZ en KIWA keurmerk voor zzp-ers in de zorg

HKZ voor zzp-ers in bezit? Hoe lang is het geldig?

Het HKZ keurmerk voor zzp-ers in de zorg is drie jaar geldig. Dit HKZ keurmerk ‘ZZP-ers in Zorg en Welzijn’ is op 1 januari 2019 gepubliceerd en heeft tot doel om de kwaliteit van ZZP-ers in de zorg te bewaken. De eerste keurmerk houders zullen volgend jaar hun keurmerk voor het eerst gaan verlengen zo is de verwachting. Ruim 100 zorgverleners hebben inmiddels hun HKZ certificaat, zo valt te lezen in het openbare register.

Wil jij starten als zzp-er in de zorg?

Wil jij alle informatie overzichtelijk op een rij? Heb jij behoefte aan het hele verhaal over het zzp-schap in de zorg? De online training 'De basis op orde' heeft ruim 6 uur aan informatie voor jou, verdeeld over 12 video's. Ik ga onder meer in op de keurmerken van zzp-ers. De complete cursusopzet lees je hier.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp-ers in de zorg al? Klik hieronder!
Wtza abonnement voor zzp-ers in de zorg