Gratis webinars
Word direct abonnee
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Hoe beschrijf je de

Hoe beschrijf je de kern van jouw zorgonderneming?

zorgaanbieder Feb 22, 2022

Door de Wtza zijn alle zzp'ers in de zorg vanaf 1 januari officieel zorgaanbieder en vallen daarmee onder het toezicht van de Inspectie. Zij moeten voldoen aan de Wet Kwaliteit Klachten en Geschillen in de Zorg (Wkkgz). Dat betekent ook dat je zichtbaar moet maken waarom je welke zorg geeft. Met andere woorden, wat is de kern van jouw zorgonderneming? Hoe beschrijf je de kern van jouw zorgonderneming? Die kern benoemen is een klus, maar dat hoort erbij als je zzp'er in de zorg bent. In dit artikel doen we suggesties voor het beschrijven wie jij bent als zzp 'er in de zorg.

De kern van jouw zorgonderneming, neem je op in je kwaliteitssysteem

Met een beschrijving van de kern van jouw zorgonderneming, wordt jouw 'kenmerk' duidelijk voor anderen. Je laat zien wat men van jou kan verwachten.  In feite geef je antwoord op de vraag wat jouw drijfveren zijn als zorgverlener én als zorgondernemer. Je laat zien waar je goed in bent en wat jouw toegevoegde waarde voor cliënten is. Eigenlijk beschrijf je in het kwaliteitssysteem jouw bedrijf in een notendop. Waarom geef jij welke zorg en voor wie doe je dat?

Zet je doelen in je kwaliteitssysteem

Bedrijfsdoelen benoemen klinkt misschien ingewikkelder dan het is. Een hulpmiddel is om nog eens even terug te kijken naar de tijd dat je besloot zzp ‘er te worden. Toen je zzp 'er in de zorg werd, had je een beeld van wat je wilde bereiken. Weet je dat nog? Wat waren de drie belangrijkste redenen én voordelen voor jou om als zelfstandige zorgondernemer aan de slag te gaan. De antwoorden op die vragen geven richting aan de doelen die jij hebt met je bedrijf.  Als je beschrijft wat je met je zorg wil bereiken, dan kan je dat opdrachtgevers en de Inspectie ook laten zien.

Lees ook Het kwaliteitssysteem en jouw specifieke beroep. Hoe zit het?

Bepaal voor welke cliënten je wel én niet werkt: jouw uitsluitingscriteria

Geen enkele zorgondernemer kan iedereen als client opnemen. Er zijn altijd cliënten met bepaalde kenmerken die niet bij jou passen. Op welke cliënten richt jij je? Als je precies weet met welke cliënten je wil werken, doe je alleen werk waar je voor opgeleid bent en een binding mee hebt. Bepaal voor welke cliënten je wel en niet werkt. In het kwaliteitssysteem van zzp-erindezorg.nl vind je een lijst met uitsluitingscriteria waar je de jouwe uit kunt halen. Als je die weet, zijn de grenzen duidelijk over de zorg die jij kan bieden. Jouw bedrijfsdoelen, je uitsluitingscriteria, je opleidingsniveau en jouw persoonlijke kwaliteiten vormen de kern van je zorgonderneming. Beschrijf dat in je kwaliteitssysteem en op je website. Daarmee laat je zien wat je graag doet en waar jij goed in bent.

Heb je al een bedrijfsnaam?

Heb je al een bedrijfsnaam? Bedenk je een mooi woord of gebruik je je eigen naam als bedrijfsnaam? Je eigen naam gebruiken is niet ongebruikelijk, want jij en je bedrijf zijn toch al één. Dat is ook handig omdat op je mails, telefoon, website steeds dezelfde naam voorkomt en ben je herkenbaar op die manier. Als je naam combineert met je beroep, dan is je bedrijfsnaam nog duidelijker. Voorbeeld: Nannie Terborg, Verzorgende IG. Dan is er geen twijfel meer over wie je bent. Uit ervaring blijkt dat een dergelijke aanduiding van je bedrijf heel goed werkt. Veel zzp 'ers in de zorg doen dat zo.

Lees ook: Wat jij op orde moet hebben, hangt af van hoe je werkt als zorg zzp'er

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp-ers in de zorg al? Klik hieronder!
Wtza abonnement voor zzp-ers in de zorg