Gratis webinars
Word direct abonnee
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Hoe blijft een AGB

Hoe blijft een AGB-code actief? Dit zijn de eisen

zorgaanbieder zorgprofessional Jun 17, 2022

Veel zzp'ers in de zorg hebben behoefte aan een AGB-code, omdat zij eigen cliënten hebben. Bijvoorbeeld bij PGB zorg, ongecontracteerde en gecontracteerde zorg. Hoe blijft een AGB-code actief? Dit zijn de eisen waarmee je jouw AGB-code kunt blijven gebruiken.

Een AGB-code is niet verplicht voor starters

Ben jij starter in de zorg? Dan is een AGB-code niet per se nodig. De vraag is namelijk of je eigen cliënten hebt of als onderaannemer actief bent. Veel zzp'ers in de zorg denken dat zij sowieso een AGB-code nodig hebben, maar dit is niet het geval.

Lees ook: AGB code is niet verplicht voor starters

Zorg voor een inschrijving bij de KvK

Alleen met een geldige inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK) kun je een AGB code voor jouw onderneming opvragen. ZZP'ers in de zorg hebben twee AGB-codes nodig, één voor hun onderneming en één op naam van de professional. De AGB-code voor jouw onderneming kan alleen met een actuele KvK inschrijving. Je kunt vervolgens jouw AGB code vinden in de AGB zoeker van Vektis.

Lees ook: Wat is een AGB code?

Meld je aan voor de Wtza

De Wtza is sinds 1 januari 2022 van start gegaan en dwingt zzp'ers in de zorg zich te melden voor de Wtza en te voldoen aan de Wkkgz. Zonder een inschrijving in het Landelijk Register Zorgaanbieders (LRZa) kun je geen AGB-code krijgen. Dit komt omdat Vektis, die AGB-codes uitgeeft, checkt of je in het LRZa (Zorgaanbiedersportaal) aangemeld staat.

Inschrijven bij de Wtza doe je stap voor stap via onze Wtza checklist

Hou de inschrijfeisen op orde

Een AGB-code wordt uitgegeven op het moment dat je voldoet aan de eisen. In het geval van een AGB-code als zorgverlener, gaat dit bijvoorbeeld over jouw diploma's of een keurmerk dat je moet kunnen overleggen. Op het moment dat jouw diploma's niet (meer) voldoen, of een keurmerk verloopt kan het gebeuren dat jouw inschrijving in het AGB register wordt gedeactiveerd. Hoe blijft een AGB-code actief? Zorg ervoor dat je eisen waarmee je ingeschreven bent voor een AGB-code, actueel houdt.

Wil je een AGB-code aanvragen en de eisen inzien? Klik dan hier >>

Hoe blijft een AGB-code actief?

We krijgen vragen van zzp'ers in de zorg die merken dat hun AGB-code niet langer actief is. Hier is altijd een logische verklaring voor, dus ga daar naar op zoek. Houd er rekening mee dat de telefonische wachttijden fors op kunnen lopen bij Vektis. Daarnaast kun je overwegen om om de zoveel tijd een check te doen op de actuele stand van jouw AGB-code. Het inactief raken van jouw AGB-code is een risico dat je voor jezelf in kaart zou kunnen brengen met een Risico Inventarisatie van jouw eigen bedrijf. Het brengt een financieel risico met zich mee als jouw AGB-code het plotseling niet meer doet. Het in kaart brengen van jouw risico's wordt van jou verlangd als zzp'er in de zorg. Dit regel je in een kwaliteitssysteem.

Verder lezen? AGB code aanvragen en de zzp'er in de zorg. Hoe zit het?

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp-ers in de zorg al? Klik hieronder!
Wtza abonnement voor zzp-ers in de zorg