Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Hoe controleert de Belastingdienst

Hoe controleert de Belastingdienst een zzp'er in de zorg?

ib-ondernemer Aug 08, 2022

ZZP'ers in de zorg krijgen vroeg of laat te maken met een belastingcontrole. Wat komt hierbij kijken en welke vragen worden er gesteld? ZZP-erindezorg.nl is betrokken bij de controle van zzp'ers door de Belastingdienst. Hoe controleert de Belastingdienst een zzp'er in de zorg?

Wat wordt er gevraagd bij een belastingcontrole?

Bij een belastingcontrole stelt de Belastingdienst vragen over hoe jouw bedrijf werkt. Jouw administratie, de risico's die je loopt in de praktijk en de manier waarop je aan klanten komt moet je aan kunnen tonen. De Belastingdienst heeft de mogelijkheid om via steekproeven te controleren of zzp'ers aan de eisen van ondernemerschap voldoen. Nadat de Belastingdienst zichzelf heeft gemeld via de post, is het vervolgens aan jou om te bewijzen dat je jouw zaken op orde hebt. Nadat je de aankondigingsbrief hebt ontvangen, krijg je de tijd om je voor te bereiden op de controle.

Wat als je niet door de controle heen komt?

Op het moment dat de Belastingdienst controleert zal de inspecteur vragen stellen over jouw onderneming. Het beantwoorden van de vragen van de Belastingdienst is verplicht. Als jij er niet in slaagt de Belastingdienst te overtuigen van jouw ondernemerschap, dan kan de belastinginspecteur besluiten jouw belastingaangifte te wijzen. De inspecteur heeft de mogelijkheid om jouw aangifte als ondernemer, om te zetten naar 'loon uit dienstbetrekking'. Dit kan ertoe leiden dat je geen recht hebt op fiscale aftrekposten en geld terug moet betalen. Daarnaast kun je ook een boete opgelegd krijgen. Reden genoeg om je goed voor te bereiden op een belastingcontrole.

Hoe controleert de Belastingdienst een zzp'er?

De Belastingdienst controleert een zzp'er meestal via een boekenonderzoek. Dit kan op afstand via het insturen jouw administratie en bewijsstukken, maar het komt ook voor dat een belastinginspecteur een zzp'er in de zorg bezoekt. Via jouw administratie krijgt de inspecteur een beeld van de uren die je werkt binnen jouw bedrijf, de uitgaven en inkomsten die je hebt en de overeenkomsten die je sluit. De kwaliteit van jouw administratie is dus zeer belangrijk. Bij zzp'ers in de zorg merken we dat een belastinginspecteur vooral benieuwd is naar hoe jij aan je klanten komt, of je een bemiddelingsbureau benut en hoe jij je geld ontvangt. Ook worden de gebruikte overeenkomsten gecontroleerd op voorwaarden en inhoud.

Kun je een belastingcontrole voorkomen?

Het is niet mogelijk om te ontsnappen aan een controle van de Belastingdienst. In artikel 52 van de Algemene wet inzake rijksbelastingen staat beschreven dat je een administratie moet voeren. Hier mag de Belastingdienst op controleren. Via die administratie zal de Belastingdienst een beeld krijgen van jouw onderneming en aanvullende vragen stellen. Als je je goed wil voorbereiden tegen een boekenonderzoek door de Belastingdienst is het dus van belang dat je een goede administratie bijhoudt. Je bent verplicht om jouw bedrijfsadministratie 7 jaar te bewaren. Heb je ondersteuning nodig zodat je goed voorbereid bent voor een belastingcontrole? Stuur ons dan een bericht.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg