Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Hoe houdt de Inspectie

Hoe houdt de Inspectie toezicht op zorgaanbieders?

Feb 07, 2022

Sinds 1 januari 2022 vallen zzp'ers in de zorg die werkzaam zijn onder de kwaliteitswet Wkkgz en de Jeugdwet onder het toezicht van de Inspectie. Hierbij maakt het niet uit of je eigen cliënten hebt of als onderaannemer actief bent. Hoe houdt de Inspectie toezicht op zorgaanbieders?

De Inspectie kijkt naar risico's

Eén van de manieren waarop de Inspectie toezicht houdt, is door het kijken naar risico's bij zorgaanbieders. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) verzamelt gegevens over zorgaanbieders en brengt hiermee risico's in kaart. Op basis van de gegevens die de Inspectie verzamelt over individuele zorgaanbieders, bepaalt zij welke zorgaanbieders zij wil bezoeken.

Wat is risicogestuurd toezicht?

Doordat de Inspectie trends in kaart brengt, kan zij bepalen welke zorgaanbieders welke risico's met zich mee zouden kunnen brengen. De Inspectie maakt risicoprofielen op basis van de gegevens die zij verzamelt. Dit heet risicogestuurd toezicht. ZZP'ers in de zorg moeten zich melden bij de Inspectie als zij willen starten. Tijdens het inschrijfproces beantwoordt de zorgaanbieder een aantal vragen en dit levert de IGJ informatie op over die zorgaanbieder.

Lees ook: Melden bij de Inspectie als zzp'er in de zorg. Hoe zit het?

Meldingen over kwaliteit van zorg

Naast de informatie die zorgaanbieders zelf aanleveren, krijgt de Inspectie ook signalen binnen over zorgaanbieders. Op basis van deze signalen gaat zij op onderzoek uit. Deze meldingen gaan vaak over de kwaliteit of veiligheid van zorg. Of bijvoorbeeld omdat de zorgaanbieder niet beschikt over een goede afhandeling van klachten. Hoe komen deze signalen bij de Inspectie binnen?

  • Klachten van burgers over zorgaanbieders en zorgprofessionals komen bij de Inspectie binnen via Landelijk Meldpunt Zorg;
  • Als zorgaanbieders, zorgprofessionals of bedrijven een melding willen doen over een andere zorgaanbieder kan dat hier.

De IGJ brengt de signalen over een zorgaanbieder in kaart. Als er signalen binnenkomen over eenzelfde zorgaanbieder is er een goede reden om op onderzoek te gaan. Dit kan ook zzp'ers in de zorg overkomen. Zo kan de Inspectie een aanwijzing geven, verscherpt toezicht instellen of bijvoorbeeld tot een boete overgaan.

Lees ook: Inspectie: aanwijzing voor zzp'er in de zorg

Wat wordt er van jou verlangd als zzp'er in de zorg?

Als zzp'er in de zorg ben je sinds de Wtza een zorgaanbieder. Van jou als zzp'er in de zorg wordt verwacht dat jij een lerende houding aanneemt en voldoet aan de Wkkgz.

"Goede zorg leveren is wat u voor ogen heeft als zorg- en jeugdhulpaanbieder: dat is immers de reden dat u hieraan bent begonnen. Om dit te (blijven) leveren is het essentieel dat u een lerende zorgprofessional of organisatie bent en dat u een kwaliteitssysteem opstelt en inricht." - kwaliteitscheck IGJ

Het lerend vermogen van de zorgaanbieder is voor de Inspectie dus van belang. Waar moet jouw lerende houding uit blijken? Denk hierbij aan:

  • Calamiteiten en bijna ongelukken worden aantoonbaar als leermoment gebruikt;
  • De zorgaanbieder kan laten zien wat er aan scholing wordt georganiseerd;
  • Intervisie en supervisie om te reflecteren op je eigen handelen als zorgprofessional;
  • Duidelijke afbakening van de grenzen van jouw beroep, jouw bevoegd- en bekwaamheden;
  • Het beschrijven voor welke cliënten je wel en niet zorg verleend: in- en exclusiecriteria;

Waar komen de eisen voor zzp'ers vandaan? WKKGZ eisen voor zzp'ers in de zorg

Hoe breng jij jouw eisen op orde?

Hoe houdt de Inspectie toezicht op zorgaanbieders? Door in kaart te brengen hoe zorgaanbieders ervoor staan en hierop te controleren, bijvoorbeeld via een steekproef. Als zzp'er in de zorg word je gezien als zorgaanbieder. Je kunt het op orde brengen van jouw organisatie niet onderbrengen bij een bemiddelaar of opdrachtgever. Je zal zelf aan de slag moeten met jouw lerende houding en een kwaliteitssysteem. In dat kwaliteitssysteem is het belangrijk dat je een aantal zaken beschrijft, zoals hoe jij omgaat met scholing, intervisie, de grenzen van jouw en de zorg die jij verleent. Om zzp'ers in de zorg te kunnen ondersteunen bij het op orde brengen hiervan hebben wij het Wtza abonnement bedacht. Daarmee word je in staat gesteld om zelf aan de slag te gaan met de eisen die gelden.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg