Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Hoe kies je een

Hoe kies je een goed bemiddelingsbureau?

buiten dienstverband Mar 18, 2022

Hoe kies je een goed bemiddelingsbureau als zzp'er in de zorg? In dit artikel gaan we in hoe je een goed zorgbemiddelingsbureau kiest. Waar moet je op letten als je besluit samen te werken met een bureau?

Bemiddeling is gebonden aan regels

Het is belangrijk dat je goed kijkt naar de kenmerken van een bemiddelingsbureau voor de zorg. In de praktijk verwijzen zzp'ers in de zorg elkaar vaak door naar een bepaalde bemiddelaar, omdat zij er zelf ook bij zitten. Goede ervaringen met een bemiddelaar is echter niet hetzelfde als een veilige bemiddelingsconstructie. Het kan dus zijn dat ervaringen met een bureau goed zijn, maar de constructie niet aan de regels voldoet. Om die reden ondersteunen we zzp'ers bij het beoordelen van een intermediair in de zorg zorg. Hoe kies je een goed bemiddelingsbureau?

De kern moet zijn: match-making

Een bemiddelingsbureau in de zorg hoort te bemiddelen naar een opdracht. Dit zou de kern van de dienstverlening moeten zijn. Het komt echter geregeld voor dat bemiddelingsbureaus extra dienstverlening hebben opgeteld bij dat proces van match making. Het doel hierbij is om de zzp'er in de zorg te 'ontzorgen'. Dit is niet zo gezond voor jouw ondernemerschap. Het komt voor dat een bemiddelaar standaard extra producten, diensten of ondersteuning aanbiedt en dat blijkt dat dit juist jouw ondernemerschap verminderd.

De Belastingdienst over de rol van de bemiddelaar - "Bij de beoordeling heeft de Belastingdienst laten meewegen dat de bijkomende dienstverlening (door de bemiddelaar, red.) een keuze van de zzp’er is. Mocht de zzp’er deze keuze niet meer hebben en/of de bemiddelaar legt de bijkomende dienstverlening op aan de zzp’er, dan geldt de goedkeuring van de Belastingdienst in zoverre niet."

Een standaard pakket aan dienstverlening door een bemiddelaar brengt dus risico's met zich mee. Je moet zelf volledig vrij zijn in waar je voor kiest, naast het accepteren van opdrachten. Als de bemiddelaar zich vooral houdt aan de rol van het aandragen van werk, dan is dat een goed signaal.

Jij hoort financieel risico te lopen

Het is belangrijk dat je ondernemersrisico loopt. Dat wil zeggen dat er ook een keer een financiële tegenslag moet kunnen zijn. Jouw onderneming moet hier tegen bestand zijn en je moet om kunnen gaan met een niet betaalde rekening, of een andere financiële tegenvaller. Als een bemiddelingsbureau zzp zorg in de zorg via de overeenkomst stelt dat jij niet betaald wordt als zij niet betaald worden, is dat een goed punt.

Lees ook: Belastingdienst ondernemer eisen voor zzp: de 10 op een rij

.. maar niet al het risico

Let wel op dat vorderingen die op jouw opdrachtgever ontstaan in de toekomst, niet op jou afgewenteld kunnen worden. Het komt voor dat er in een overeenkomst staat dat bij een verkapt dienstverband, de zzp'er de boetes die bij de opdrachtgever worden opgelegd moet betalen. Aangezien het om zeer hoge bedragen kan gaan is het belangrijk dat je dit deel van het financiële risico niet zomaar accepteert. Hoe kies je een goed bemiddelingsbureau? Check goed de inhoud van de overeenkomst.

De factuur moet op jouw naam staan

Een andere belangrijke basiseis is dat de factuur naar de opdrachtgever, op jouw naam staat. Dit is niet altijd vanzelfsprekend en is een vraag bij de intake waard. De betaalrelatie tussen de opdrachtgever en jou moet zoveel mogelijk in directe zin plaatsvinden. Dit onderstreept de relatie tussen jou en de zorgorganisatie en beperkt de rol van de bemiddelaar tot het maken van de match. En dat is nu precies de bedoeling. 

Wat staat er in de overeenkomst?

Hoe kies je een goed bemiddelingsbureau? Een heel belangrijke tip is dat je de overeenkomst tussen jou en de opdrachtgever echt moet lezen. De overeenkomst van opdracht is een belangrijk document dat moet kloppen met de praktijk. Als er onderwerpen zoals een concurrentiebeding, geheimhouding, intellectueel eigendom of aansprakelijkheid en vrijwaring in staat, dan zijn dat belangrijke passages. Alinea's zoals een concurrentiebeding, intellectueel eigendom en aansprakelijkheid worden door de Belastingdienst beschouwt als indicaties die wijzen op een verkapt dienstverband.

Dit waren enkele tips die wij hadden over jouw keuze voor een bemiddelaar in de zorg. Heb je nog vragen? Stel ze hier >>

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg