Gratis webinars
Word direct abonnee
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Hoe krijg je zorg

Hoe krijg je zorg vergoed als zzp in de zorg?

werken als zzp'er zorgaanbieder May 31, 2021

Wil jij starten als zzp in de zorg? Waar komt dan jouw omzet vandaan? Het is een veel gestelde vraag en in dit artikel ga ik in op de mogelijkheden. Hoe krijg je zorg vergoed als zzp in de zorg?

Eigen klanten of onderaannemer?

Dit is de eerste vraag die ik zzp'ers in de zorg stel als ik de mogelijkheden voor financiering bespreek. Hebben we te maken met eigen cliënten of werk je voor een andere zorgaanbieder als onderaannemer?

  • Heb je eigen cliënten, dan ben je formeel gezien een zorgaanbieder. Daar komt behoorlijk wat wet- en regelgeving bij kijken;
  • Werk je voor een andere zorgaanbieder, zoals een organisatie? Dan functioneer je als onderaannemer.

Hoe krijg je zorg vergoed bij eigen cliënten?

Als je eigen cliënten 'in zorg' neemt, dan ga je een rechtstreekse relatie aan met de verzekerde. Iedere inwoner in Nederland is namelijk verplicht verzekerd voor de Zorgverzekeringswet, WMO en Wlz. Denk bij een rechtstreekse relatie bijvoorbeeld aan een fysiotherapeut die een consult aanbiedt bij een cliënt. Of een verzorgende die een cliënt in zorg neemt binnen de wijkverpleging.

Helaas is het niet zo dat iedere verzekerde een cliënt van je mag worden. Of zorg voor jouw diensten vergoed wordt voor de cliënt is aan de financier, in dit geval de zorgverzekeraar, gemeenten en zorgkantoren. Zij bepalen of en onder welke voorwaarden zij zorg vergoeden. Het is dus mogelijk dat jij van mening bent dat een cliënt zorg vergoed zou moeten krijgen, maar de financier die mogelijkheid niet biedt. De eerste stap is dus het doen van onderzoek of de zorg die jij wil bieden, wel vergoed wordt en zo ja, onder welke voorwaarden.

Hoe krijg je zorg vergoed?

Heb je eigen cliënten en is vergoeding mogelijk? Dan wordt de zorg als volgt betaald:

  • Rechtstreeks vanuit de financier naar zzp in de zorg. Over het algemeen is dit pas mogelijk als je een contract hebt met de zorgverzekeraar, gemeente of het zorgkantoor. Dit noemen we 'gecontracteerde zorg'. Lang niet altijd is een contract mogelijk voor zzp'ers in de zorg;
  • Direct betaald door de cliënt. Dit kan bijvoorbeeld via het Persoons Gebonden Budget (PGB). De cliënt krijgt dan een budget en mag zelf zorgverleners inkopen. Ook is het mogelijk dat de financier rechtstreeks geld stort op de rekening van de verzekerde, die dat op zijn of haar beurt door moet sturen naar jou. Dat is bijvoorbeeld bij 'ongecontracteerde zorg' het geval.

Hoe krijg je zorg vergoed als onderaannemer?

Werk je voor een andere zorgaanbieder, zoals een zorgorganisatie? Dan heeft die organisatie de relatie met de cliënt. Jij bent dan als 'onderaannemer' werkzaam voor de opdrachtgever. Daar hoort een overeenkomst van opdracht bij. Met een goede overeenkomst van opdracht voorkom je dat je onbedoeld in een verkapt dienstverband terecht komt. Investeer in een goede overeenkomst, zodat je als onderaannemer zo min mogelijk risico's loopt.

Hoe krijg je zorg vergoed als zzp in de zorg?

Hieronder een aantal praktische tips voor als jij wil werken als zzp in de zorg en de zorg vergoed wil krijgen.

  1. Doe bij eigen cliënten onderzoek óf het wel mogelijk is dat de zorg vergoed wordt;
  2. Breng je zelf goed op de hoogte over de voorwaarden waaronder zorg vergoed wordt;
  3. Zorg ervoor dat je aan alle eisen voldoet als zzp'er in de zorg, zodat je niet tegen verrassingen aanloopt;
  4. Werk je voor een andere zorgaanbieder? Zorg dan voor een goede overeenkomst.

Met de online training ben jij beter voorbereid

Wil jij meer tips zoals deze? Door middel van kennis kun je jouw ondernemerschap verder versterken en heb je minder zorgen. Daarnaast kun je ook eenvoudiger samenwerken met opdrachtgevers, cliënten en bureaus als je weet waar de verantwoordelijkheden liggen en wat je mag verwachten. De geaccrediteerde online training 'De basis op orde' heeft uiteindelijk tot doel om jou te helpen jouw ondernemerschap een impuls te geven, zodat jij kansen kunt benutten.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp-ers in de zorg al? Klik hieronder!
Wtza abonnement voor zzp-ers in de zorg