Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
CAO-uurloon naar zzp uurtarief

Hoe reken je van CAO-uurloon naar zzp uurtarief?

werken als zzp'er Oct 31, 2022

Het uurtarief van zzp'ers in de zorg moet vanaf 2024 een relatie hebben met het CAO-loon van zorgmedewerkers. Het verschil in inkomen tussen medewerkers in loondienst en zzp'ers in de zorg moet kleiner worden. Hoe reken je van CAO-uurloon naar zzp uurtarief? 

Wat verdien jij per uur?

Het komt regelmatig voor dat zorgmedewerkers in loondienst aan zzp'ers in de zorg vragen wat zij per uur verdienen. Dit komt omdat zorgmedewerkers nieuwsgierig zijn naar wat een zzp'er in de zorg gemiddeld per maand verdient. Antwoord geven op de vraag wat je 'per uur' verdient is niet zo verstandig. De twee bedragen verschillen namelijk enorm en dit zou tot jaloezie kunnen leiden. Je kunt het bruto CAO-uurloon niet vergelijken met het bruto uurtarief. Er komt veel kijken bij een vergelijking van kosten tussen zzp'er en loondienst. Het CAO-uurloon houdt geen rekening met vakantiedagen, vakantiegeld, verzuim, pensioen en feestdagen. Dit wordt namelijk apart betaald door de werkgever. In het zzp uurtarief moeten al deze kosten wel meegenomen worden. Een zzp'er in de zorg wordt alleen betaald voor de uren dat hij / zij werkt. Daar moet de zzp'er alles voor doen.

Zzp uurtarief moet op CAO-loon lijken

De overheid is op zoek naar een manier om het uurtarief van zzp'ers in de zorg te begrenzen. In de nieuwe plannen voor de arbeidsmarkt staat dat het zzp uurtarief vanaf 2024 op het CAO-loon moet lijken. Het ministerie van VWS wil voorkomen dat het verschil tussen het CAO-uurloon en het zzp uurtarief te groot wordt. Als het financieel te aantrekkelijk wordt om als zzp'er in de zorg te starten, dan stromen teveel zorgmedewerkers uit het vaste dienstverband. De vraag is nu hoe je rekent van CAO-uurloon naar zzp uurtarief. Het is uiteraard niet zo dat het bruto uurtarief van zzp'ers in de zorg precies hetzelfde zal worden als het bruto uurloon. Om de stap van uurloon naar uurtarief te kunnen maken moet je rekening houden met de kosten die een zzp'er in de zorg maakt en de risico's die hij loopt. Het bruto zzp uurtarief zal dus hoger liggen als het bruto uurloon. 

Van CAO-uurloon naar zzp uurtarief

Laten we de kosten per uur tussen een zorgmedewerker in loondienst en een zzp'er in de zorg met elkaar vergelijken. Bij FWG 35 (periodiek 9) in de CAO VVT komen de totale kosten van een werknemer op zo'n € 40 per uur voor werkgevers. Deze kosten bestaan uit uurloon, directe loonkosten, indirecte loonkosten en werkgeverslasten. Denk hierbij aan vakantieuren, vakantiegeld, 8% verzuim, eindejaarsuitkering en 20% niet productieve uren zoals feestdagen, zorgverlof, tijd voor opleidingen, administratie en overleg. In dit voorbeeld verdient de zorgmedewerker € 18 bruto per uur, maar kost deze de werkgever € 40 per uur. 

Wat een zzp'er per uur verdient, is hetzelfde als dat de opdrachtgever moet betalen. Als zzp'er in de zorg kun je namelijk geen aanspraak maken op vakantiedagen, ziektedagen of pensioen. Om die reden moet dit bij het uurtarief opgeteld worden. Een zzp'er in de zorg rekent een 'all-in' tarief waar het allemaal voor gedaan moet worden. Stel dat je als zzp'er in de zorg gemiddeld 32 uur per week werkt gedurende 46 weken per jaar. Je hanteert een ondernemersopslag van 40% bovenop de CAO-schaal van een collega in loondienst. Daar moet je jouw verzuim voor verzekeren, pensioen van betalen en jouw administratie in eigen tijd doen. Ook in zo'n voorbeeld kom je uit op zo'n € 40 per uur. Het zzp uurtarief en loonkosten hoeven niet ver uit elkaar te liggen. Het CAO-uurloon en zzp uurtarief zijn niet 1 op 1 met elkaar te vergelijken.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg