Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Hoe voldoe je aan

Hoe voldoe je aan de Wkkgz?

wkkgz zorgaanbieder Mar 16, 2022

In dit artikel gaan we in op hoe je aan de Wkkgz eisen voldoet. Waar is de Inspectie naar op zoek als zij een zorgaanbieder controleert? Waar komen de eisen uit de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) vandaan? Hoe voldoe je aan de Wkkgz als zzp'er in de zorg? 

Waar komen de Wkkgz eisen vandaan?

De kwaliteitswet Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) is gebaseerd op de behoefte van de client om goede en veilige zorg te krijgen. In de Wkkgz staan een aantal artikelen beschreven die goede en veilige zorg af moeten dwingen bij zorgaanbieders. Het doel van de Wkkgz is het verbeteren van de positie van de cliënt. Dit doet de Wkkgz door een aantal eisen verplicht te stellen voor alle zorgaanbieders.

Lees ook: Wanneer val je onder de Wkkgz?

De Wkkgz eisen en de zzp'er in de zorg

Moet de zzp'er in de zorg ook aan de Wkkgz eisen voldoen? Ja. Of je nu eigen cliënten hebt, of als onderaannemer actief bent voor een zorgorganisatie maakt hierbij niet uit. Dat komt omdat iedere zzp'er in de zorg wordt gezien als zorgaanbieder. Dit is sinds 1 januari 2022 het geval. De nieuwe wet Wet Toetreding Zorgaanbieders dwingt alle zzp'ers in de zorg zich te melden bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Hierna sta je als zorgaanbieder geregistreerd en wordt van jou verwacht dat je aan de Wkkgz eisen voldoet.

Lees ook: Eisen vanuit de WKKGZ: Waar moet je aan voldoen als zzp'er?

Hoe voldoe je aan de Wkkgz?

Je voldoet aan de Wkkgz als je kunt bewijzen dat je een lerende professional bent en beschikt over een kwaliteitssysteem.

De Inspectie - "Goede zorg leveren is wat u voor ogen heeft als zorg- en jeugdhulpaanbieder: dat is immers de reden dat u hieraan bent begonnen. Om dit te (blijven) leveren is het essentieel dat u een lerende zorgprofessional bent en dat u een kwaliteitssysteem opstelt en inricht."

Van jou wordt een lerende houding als zorgprofessional verwacht. Niet alleen in je vak, maar ook op onderwerpen zoals bewaking, beheersing en verbetering van de kwaliteit van zorg (de Plan, Do, Check, Act (PDCA)-cyclus). Je hoort te voldoen aan verplichte wettelijke registraties. Je hoort vastgelegd te hebben waar je bevoegdheid en verantwoordelijkheid ligt. Geen zorgen, ons abonnement ondersteunt je hierbij.

Lees ook: Wtza en de Inspectie: wanneer doe je het goed als zzp'er in de zorg?

Ons abonnement helpt je aan de Wtza en Wkkgz te voldoen

Hoe voldoe je aan de Wkkgz? We hebben de wettekst van de Wkkgz voor je doorgenomen en komen uit op 16 Wkkgz eisen. Vervolgens hebben we een abonnement ontwikkeld zodat jij al het gereedschap hebt om aan de Wkkgz te voldoen. Ons abonnement vind je hier. Als je met ons abonnement aan de slag gaat, dan ben je in staat om antwoord te geven op kritische vragen op het moment dat je een controle krijgt.

Lees ook onze Wkkgz checklist voor zzp'ers in de zorg: waar moet je aan voldoen?

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg