Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Hoe voldoe je aan

Hoe voldoe je aan de Wtza verplichting als zzp in de zorg?

starten als zzp'er werken als zzp'er zorgaanbieder Apr 16, 2021

De Wtza komt eraan. Ook reeds werkzame en nieuwe zzp-ers vallen onder de nieuwe wet en zijn verplicht zich te melden. Hoe voldoe je aan de Wtza verplichting als zzp in de zorg? 

Eisen aan zzp als onderaannemer

Hoe voldoe je aan de Wtza als onderaannemer? Ben jij als zzp-er in de zorg werkzaam als onderaannemer? Dan is de opdrachtgever eindverantwoordelijk voor de kwaliteit van de zorg. Zij zijn ook verantwoordelijk voor de kwaliteit van zzp-ers. Om die reden is de opdrachtgever verplicht om regels en afspraken schriftelijk in een overeenkomst vast te leggen. Het is aan jou om ervoor te zorgen dat je aan de eisen voldoet. Zorg ervoor dat hier onder andere in staat..

  • waar de zorgorganisatie zelf aan moet voldoen;
  • hoe de kwaliteit van zorg getoetst wordt;
  • hoe de klachtenprocedure en incident meldingen verlopen

De Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) houdt toezicht op de naleving van deze overeenkomst. Als de zzp-er zich niet aan de Wkkgz houdt, spreekt de IGJ de opdrachtgever hierop aan. De opdrachtgever is namelijk bestuurlijk verantwoordelijk voor zijn onderaannemers, dus ook voor jou. 

Eisen aan zzp als hoofdaannemer

Hoe voldoe je aan de Wtza als zorgaanbieder? Ben jij als zzp-er in de zorg werkzaam voor eigen cliënten? Dan ben jij zelf eindverantwoordelijk voor de kwaliteit van de zorg. Je bent dan werkzaam als 'solistisch werkend zorgaanbieder' en dat heeft nogal wat consequenties. Je dient dan namelijk aan de kwaliteitswet Wkkgz te voldoen. De Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) houdt toezicht op de naleving van deze Wkkgz eisen. Als de zzp-er zich niet aan de Wkkgz houdt, spreekt de IGJ jou hierop aan. Het komt voor dat de Inspectie zzp-ers in de zorg controleert.

Hoe voldoe je aan de Wkkgz eisen

De Wtza is een wet die jou laat bevestigen dat je voldoet aan de kwaliteitswet Wkkgz. In het meldingsformulier vraagt de IGJ naar hele basale gegevens, zodat zij kennis heeft van jou als zzp-er. Tijdens de melding wordt duidelijk dat de zorgverlening aan een aantal (kwaliteits)eisen moet voldoen en dat jij verantwoordelijk bent om hieraan te voldoen. Die eisen komen voort uit de Wkkgz. Voor zorgprofessionals die starten en werken als zzp in de zorg wil ik een compleet beeld geven over alles wat er speelt. Waaronder de Wkkgz eisen. De training die ik heb ingericht heet 'De basis op orde'. Ik raak hierbij alle onderwerpen die horen bij het zzp-schap. Zodat jij goed voorbereid op pad gaat als zelfstandige zorgprofessional.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg