Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Hoe werkt de WKKGZ

Hoe werkt de WKKGZ en wat is daarbij op zzp van toepassing?

starten als zzp'er werken als zzp'er zorgaanbieder May 05, 2021

Ben je zzp in de zorg of wil je het worden? Dan krijg je te maken met de kwaliteitswet Wkkgz. Hoe werkt de WKKGZ en wat is daarbij op zzp van toepassing?

Wat is de WKKGZ?

De Wet Kwaliteit Klachten en Geschillen in de Zorg (WKGGZ) is 1 januari 2016 ingegaan. Deze wet geldt voor alle zorgaanbieders. Zowel voor zorginstellingen als zelfstandige beroepsbeoefenaren, zoals zzp’ers. Vóór 2016 stonden zzp'ers in de zorg niet in de kwaliteitswet benoemd. Toen werden er alleen wet- en regels beschreven voor zorginstellingen. Sinds de WKKGZ heb je nu een eigen verplichting gekregen als zzp in de zorg.

Hoe werkt de WKKGZ?

De Wkkgz zegt iets over vier onderdelen van jouw zorgverlening. Uitleg over alle eisen vanuit de WKKGZ vind je hier

Tijdige en snelle aanpak van klachten

Een goed gesprek tussen de cliënt en de zorgverlener werkt het beste. Als zzp-er in de zorg moet je een aansluiting hebben bij een klachtenfunctionaris om zo’n gesprek op gang te brengen. Lost een gesprek het probleem niet op? Dan kan de cliënt een rechtszaak aanspannen, of de onafhankelijke geschilleninstantie inschakelen. Ook daar moet je een aansluiting bij hebben. De geschilleninstantie kan een schadevergoeding toekennen van maximaal € 25.000.

Het melden van incidenten

Leren van jouw fouten is niet iets dat vrijblijvend is voor zzp'ers in de zorg. Als er iets verkeerd gaat en er sprake is van een incident, zorg er dan voor dat je dit registreert. Maak een verbeteractie aan voor jezelf en handel hier ook naar. Hoe je dit organiseert mag je zelf weten.

Een sterke positie voor de cliënt

De WKKGZ heeft als uitgangspunt dat de cliënt goed en oprecht wordt geïnformeerd over zaken die goed én minder goed gaan. Je bent verplicht om fouten met de cliënt te bespreken en in het cliëntendossier op te nemen. De cliënt heeft recht op informatie over de kwaliteit van de zorg als hij daarom vraagt.

Uitbreiding van de meldplicht

Als zzp in de zorg moet je je vanaf 1 januari 2022 melden bij de IGJ. Deze meldplicht is ondergebracht onder de Wtza. Hiermee worden ook zzp'ers in de zorg steeds meer in kaart gebracht. De WKKGZ heeft de bedoeling om zorgaanbieders zoals jij zichzelf te laten melden. De wetgeving hierover verandert.

Hoe werkt de WKKGZ en wat is op jou van toepassing?

De onderwerpen waar jij aan moet voldoen als zzp in de zorg hangen af van hoe je bent opgeleid en in welke sector je werkt. Het is dus eigenlijk zo dat je 'op maat' jouw eigen eisen uit moet werken. Dit vraagt best wel wat tijd en investeringen. Als je op zoek bent naar een wat langere inleiding naar wat er komt kijken bij het zzp-schap, lees dan hier verder. Vanaf 1 januari 2022 wordt de Wtza actief voor ZZP'ers in de zorg. 

Meer weten over de vier rollen van ZZP-ers in de zorg?

Mijn naam is Lex Tabak en al meer dan 15 jaar ben ik actief met en voor zzp'ers in de zorg. In de online training 'De basis op orde' ga ik uitgebreid in op de vier rollen die jij hebt als zzp'er in de zorg. Hieronder valt ook 'de zzp'er als zorgaanbieder'. In mijn training leg ik alles uit over wat er komt kijken bij het zzp-schap in de zorg en hoe je kansen benut en de grootste risico's voorkomt.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg