Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Hoeveel opdrachtgevers hebben zzpers

Hoeveel opdrachtgevers hebben zzp'ers in de zorg nodig?

ib-ondernemer Jul 02, 2021

Het is een veelgestelde vraag onder zelfstandigen in de zorg. Hoeveel opdrachtgevers hebben zzpers in de zorg nodig? In dit artikel leg ik uit hoe het zit met 'voldoende opdrachtgevers', één van de eisen voor ondernemerschap in de zorg.

Wanneer ben je ondernemer volgens de Belastingdienst?

Als je ervoor kiest om als ondernemer in de zorg te werken, hou dan rekening met de spelregels die daarvoor gelden. Het is niet zo dat je onmiddellijk als ondernemer gezien wordt volgens de Belastingdienst. Daar hangen spelregels aan vast. Als jij aangifte hebt gedaan, dan beoordeelt de Belastingdienst of jouw inkomen gezien wordt als 'winst uit onderneming'.

Waar let de Belastingdienst op?

  • de continuïteit van jouw bedrijf. Stop jij tijd en geld in het werven van nieuwe klanten?
  • jouw zelfstandigheid. Bepaal jij hoe jij jouw werk doet? Stel jij zelf jouw tarief vast?
  • het ondernemersrisico. Loopt jij financieel risico als jij je werk niet goed doet?
  • de omvang van uw bedrijf. Werk je voor verschillende opdrachtgevers?

Hoeveel opdrachtgevers hebben zzpers in de zorg nodig?

Ten tijde van de VAR verklaring moest je op een vragenlijst antwoord geven op de vraag hoeveel opdrachtgevers je had als zzp'er. Op dat formulier stond '3 of meer' opdrachtgevers. Door deze vraag veronderstellen veel zzp'ers ook vandaag de dag nog steeds dat '3 of meer' opdrachtgevers voldoende is. Dat is niet het geval. Je kunt niet zomaar stellen dat drie of meer opdrachtgevers voldoende is.

Voldoende opdrachtgevers is één van de spelregels

De spelregel dat je voldoende opdrachtgevers hebt, maakt onderdeel uit van de tien spelregels die gelden voor ondernemers. Voldoe je niet aan de andere negen spelregels, maar heb je wel tien opdrachtgevers? Dan is de kans groot dat je niet als ondernemer gezien wordt. Je mag namelijk niet leunen op één spelregel. Er wordt van je verlangd dat je alle spelregels aandacht geeft. Er zijn zzp'ers die geen ondernemer bleken te zijn, ondanks dat ze tien opdrachtgevers hadden. Ook zijn er zzp'ers die één opdrachtgever hadden en wel ondernemer bleken te zijn. Alleen door het serieus nemen van alle regels voor ondernemerschap maak je een goede kans om als ondernemer gezien te worden. 

Lees ook: Wanneer ben je ondernemer voor de Inkomstenbelasting?

De 10 ondernemerseisen voor zzp-ers bij de 'Basis op orde'

Het lijstje van deze tien eisen is van belang, omdat dit overeenkomt met de manier waarop de Belastingdienst jouw vragen stelt over jouw praktijk. Wil jij ook werken als ondernemer voor de Belastingdienst? Als je de 10 ondernemerseisen aanhoudt dan ben je een heel eind op weg. De online training 'De basis op orde' heeft uiteindelijk tot doel om jou volledig te informeren over de voor en nadelen, zodat jij kansen kunt benutten.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg