Gratis webinars
Word direct abonnee
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Hoeveel procent moet je

Hoeveel procent moet je als zzp reserveren voor de inkomstenbelasting?

ib-ondernemer Aug 27, 2021

Voorkom verrassingen en reserveer als zzp-er in de zorg alvast geld voor een belastingaanslag. Hoeveel procent moet je als zzp reserveren voor de inkomstenbelasting? Het apart zetten van geld voor de belasting is verstandig. In dit artikel geef ik je advies.

Van maandelijks naar jaarlijks belasting betalen

In loondienst was je gewend dat er netjes belasting voor je werd afgedragen iedere maand. Jouw werkgever nam dit op zich en je had er geen omkijken naar. Als zzp in de zorg ligt dit heel anders. Je krijgt bruto geld binnen, waar nog belasting over betaald moet worden. Dat bruto geld wordt omzet genoemd. Na aftrek van de kosten die je maakt hou je als zzp-er 'winst' over.

Samengevat: Winst = omzet - kosten

Bij een zzp-er heet belasting op winst 'inkomstenbelasting'. Je betaalt dus over jouw winst belasting en de winst wordt dan ook gezien als inkomen. De inkomstenbelasting wordt in principe jaarlijks bij je opgehaald door de Belastingdienst. Het is dus belangrijk dat je je voorbereid op een belastingaanslag. Het reserveren van geld voor die aanslag is om die reden heel verstandig.

Reserveren voor de inkomstenbelasting geeft rust

Het apart zetten van geld voor de belasting kun je het beste doen via een zakelijke rekening. Op die rekening kun je een spaarrekening openen en daar kun je bijvoorbeeld geld naartoe verplaatsen dat je reserveert voor belastingen. Dit is hoe ik het zelf al vele jaren doe. Je hebt dan als het ware een spaarpotje die klaar staat voor het moment dat de blauwe enveloppe binnen valt. Het geeft veel rust en overzicht als je weet dat dit deel voor elkaar is. Het uitstellen van belasting betalingen is uiteraard mogelijk, maar in feite stapel je daarmee vooral de achterstand. Een achterstand die je in feite al hebt, want als het goed is heb je je omzet over een jaar al binnen, maar er nog geen belasting over betaald.

Hoeveel procent moet je als zzp reserveren?

Bij mijn omzet heb ik dus kosten te maken en daarna hou ik de winst over. Van die winst kan ik dan nog een aantal fiscale aftrekposten afhalen, mits ik aan de spelregels voor het ondernemerschap voldoe. Ik bereken het percentage dat ik opzij zet voor belasting op mijn winst. 

Lees ook: Wat zijn fiscale aftrekposten?

Ik heb zelf ervaren dat ik zo rond de 35% aan belasting betaal uiteindelijk. Bij een goed jaar aan omzet zit ik iets hoger, zo rond de 38% en als de omzet lager ligt dan kom ik soms in de buurt van 30%. Gemiddeld dus zo'n 35% dat ik aan inkomstenbelasting betaal, als ik rekening houd met aftrek kosten en fiscale aftrekposten. Ik reserveer dus 35% van mijn omzet (exclusief BTW) voor belastingen. Dit maak ik iedere maand over naar mijn spaarrekening op mijn zakelijke rekening. 

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp-ers in de zorg al? Klik hieronder!
Wtza abonnement voor zzp-ers in de zorg