Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Hoge Raad laat zich

Hoge Raad laat zich niet verleiden tot een politieke uitspraak

Mar 24, 2023

De uitspraak van de Hoge Raad loopt met een sisser af. De hoogste rechter spreekt zich bewust niet uit over de arbeidsrelatie in het algemeen of over 'inbedding' in het bijzonder. Juist omdat minister van Gennip er op zit te wachten zo lijkt het. Het vonnis beperkt zich tot de pizza bezorger en niet meer dan dat. De Hoge Raad laat zich dus niet verleiden tot een politieke uitspraak.

Langverwachte uitspraak: géén uitleg inbedding

Na een aantal maal uitstel was daar vandaag dan toch de lang verwachte uitspraak van de Hoge Raad. Een uitspraak waarvan de specialisten dachten dat deze veel meer informatie zou brengen over de arbeidsrelatie in het algemeen. Over 'inbedding' binnen een organisatie en over wanneer een werkende 'onderdeel van de bedrijfsvoering' zou zijn. Met een stevige uitspraak in de hand zou minister van Gennip werkenden van schijnzelfstandigheid naar een dienstverband kunnen forceren. De minister hoopte op een breed oordeel van de Hoge Raad, waarmee zij wetgeving kon bouwen die stelt dat als je onderdeel bent van de bedrijfsvoering, je in loondienst thuishoort. Dat ging niet door.

"De ... vraag ... voor nadere invulling van ... inbedding van het werk in de organisatie ... hebben de aandacht van de Nederlandse en Europese wetgever. De Hoge Raad ziet daarom op dit moment geen aanleiding voor rechtsontwikkeling ter zake van deze onderwerpen." - quote uit de uitspraak Hoge Raad.

Hoge Raad laat zich niet verleiden tot een politieke uitspraak

Er zijn veel kritische vragen aan van Gennip over haar koers van een gedwongen dienstverband. Dit is uiteraard ook de Hoge Raad niet ontgaan. Minister van Gennip heeft een zeer kritisch standpunt ingenomen over schijnzelfstandigen en de positie van het dienstverband. Het vaste dienstverband moet volgens haar weer 'de norm' worden, ook al hebben inmiddels 1,5 miljoen werkenden in Nederland inmiddels een KvK nummer. Het spanningsveld tussen de CDA-minister en de arbeidsmarkt loopt steeds verder op en de uitspraak van de Hoge Raad werd als gevolg hiervan steeds meer beladen. Allerlei belanghebbenden keken naar de Hoge Raad voor een salomonsoordeel. Dat werd het niet. De Hoge Raad laat zich niet verleiden tot een politieke uitspraak zo blijkt. Want dat was de uitspraak inmiddels geworden. Munitie voor de minister om haar wet te laden. De Hoge Raad beperkte haar uitspraak tot pizzabezorgers. 

Hoge Raad: pizzabezorgers werken in loondienst

Zijn pizza bezorgers van Deliveroo nu wel of niet in loondienst? Ze blijken toch definitief in loondienst te zijn volgens de Hoge Raad. Deze uitspraak had alleen betrekking op pizzabezorgers en dus niet op de rest van zzp'ers in Nederland. Maar dan toch: dit waren de voornaamste redenen waarom de pizzabezorgers binnen een dienstverband werkzaam waren bij Deliveroo.

  • Een koerier kan zich niet volledig vrij laten vervangen zonder dat Deliveroo hiermee instemt;
  • De app van Deliveroo oefent teveel invloed uit op de wijze waarop de koerier het werk doet;
  • Het uurtarief van een koerier komt uit op zo'n € 11 - € 13. Dit wordt als te laag gezien voor 'IB-ondernemerschap';
  • De meeste bezorgers hebben geen 'IB-ondernemerschap' geclaimd, maar bijverdiensten. Zij werken 'hobbymatig';
  • Deliveroo heeft zelf een ongevallendekking afgesloten voor al haar koeriers;
  • De gebruikte modelovereenkomst 'geen werkgeversgezag' is onvoldoende passend voor de praktijk;

In het geval van de pizza koerier was de verwevenheid te groot tussen het platform Deliveroo en de werkende. Deliveroo was sinds 2015 actief in Nederland en startte destijds met arbeidscontracten voor al haar bezorgers. Dit werd in 2018 in één keer omgezet naar overeenkomsten van opdracht. Dit blijkt dus nu achteraf niet juist geweest te zijn.

'Uitspraak Deliveroo' werd slechts een uitspraak over de pizzabezorger

De 'uitspraak Deliveroo' werd slechts een uitspraak over de pizzabezorger. Wat betekent dit voor jou als zzp'er in de zorg? Minister van Gennip moet terug naar de tekentafel voor de aanpassing van de arbeidswet en haar hoop om jou 'ingebed' te krijgen. De minister krijgt geen extra uitleg van de hoogste rechters van het land, juist omdát zij zulke stevige stellingnames over zzp'ers en de arbeidsrelatie heeft gedaan. Het onderwerp is door de minister 'politiek' gemaakt zou je kunnen zeggen en dus is het nu aan de CDA-minister zelf om een meerderheid van de Kamer achter haar plannen te krijgen. Dat zal niet eenvoudig worden. Het moet nu een wetgevingstraject worden zonder uitgebreide onderbouwing vanuit een rechterlijke uitspraak. Tel daarbij op dat de coalitie sinds de verkiezingen van vorige week onder druk staat. Juist de partij van minister van Gennip, het CDA, ging van 9 naar 5 zetels. Of de plannen van van Gennip nog haalbaar zijn blijven we voor je volgen.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg