Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Iedere maand starten

Iedere maand starten er ruim 2500 zorgmedewerkers als zzp'er

arbeidsmarkt Aug 14, 2023

Cijfers van het CBS laten zien dat er iedere maand ruim 2500 zorgmedewerkers als zzp'er starten. In totaal zijn er nu 198.000 zelfstandigen werkzaam in de sector zorg en welzijn. Toch zijn er ook veel zorgmedewerkers die hun bedrijf weer beëindigen. 

2500 starters per maand, stijging van 11%

In de maanden januari tot en met juni 2023 zijn er 15.440 'natuurlijke personen' gestart in de sector zorg en welzijn. Dit komt neer op ruim 2500 zorgmedewerkers per maand. In de eerste helft van 2022 startten er 13.670 personen, waardoor er 11% meer starters zijn ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In dit derde kwartaal van 2023 zijn er in totaal 198.000 zelfstandigen werkzaam in de sector zorg en welzijn. In het derde kwartaal van 2018 was dit nog 123.000 personen. Het aantal zelfstandigen in de zorg is daarmee met 61% gestegen ten opzichte van vijf jaar geleden.

Hoge mobiliteit onder zorgmedewerkers, waaronder zzp

Het aantal zzp'ers in de zorg dat stopt met de eenmanszaak neemt eveneens toe. Zo'n 2600 personen stoppen ieder kwartaal met hun onderneming, wat neerkomt op een ruime 850 per maand.

De hoge instroom en uitstroom van ondernemerschap komt overeen met het beeld van zorgmedewerkers in loondienst. Ook daar neemt het verloop onder zorgmedewerkers steeds verder toe. Voor zorgmedewerkers in loondienst geldt al langer dat bijna de helft van de nieuwe zorgmedewerkers binnen 2 jaar de werkgever weer verlaat. Voor de gehele groep zorgmedewerkers, zowel binnen als buiten dienstverband, zou gesteld kunnen worden dat men zoekende is naar prettige werkomstandigheden. Hierbij lijkt ook het zzp-schap niet voor iedereen zaligmakend.

Wat doen zorgmedewerkers na zzp?

We weten welke redenen zorgmedewerkers zzp'er maken. Deze redenen liggen deels besloten in het ondernemerschap, maar vooral in de niet werkbaarheid van het dienstverband. Recent onderzoek laat zien driekwart van de zzp'ers in de zorg start omdat het dienstverband niet (meer) past. Eenmaal in het zzp-schap terecht gekomen, blijkt ook dit lang niet altijd passend voor zorgmedewerkers. En dat is logisch, want het zelfstandig ondernemerschap in de zorg vraagt nogal wat. De vraag is inmiddels wel wat zorgmedewerkers doen na zzp. Als zzp voor zorgmedewerkers het alternatief is op een dienstverband, raken we dan niet veel zorgmedewerkers kwijt voor de sector nadat het zzp-schap tegenvalt? Hier wordt geen landelijk onderzoek naar gedaan, maar zou wel waardevolle informatie op kunnen leveren.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg