Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
In het zzp dossier

In het zzp dossier gaat het al lang niet meer over de positie van de zzp'er

arbeidsmarkt Jun 13, 2023

In het zzp dossier gaat het al lang niet meer over de positie van de zzp'er. Tijdens de vaste kamercommissie vorige week ging het niet over wanneer je zelfstandig ondernemer bent. Het ging wel over wanneer je géén ondernemer kunt zijn. En het ging over de verplichte AOV. Een regeling die de meerderheid van zzp'ers niet ziet zitten.

Zelf terugkijken? Het debat over zzp vind je hier terug.

Debat over zzp-beleid ging over de vergelijking met loondienst

Zzp'ers hebben behoefte aan duidelijkheid over hun positie, hun rechten en plichten. Deze behoefte speelt al jaren en iedere keer weer manoeuvreert een zittend kabinet vaardig om deze behoeften heen. Deze minister kijkt naar werkgevers en werknemers in de SER en maakt slim gebruik van een gebrek aan zzp belangenbehartiging. Dat de groep zzp'ers inmiddels uitgegroeid is tot 1,2 miljoen werkenden en daarmee 12% uitmaakt van de werkzame beroepsbevolking blijkt niet relevant. Ook afgelopen week werd weer duidelijk dat dit kabinet het dienstverband onderstreept en zzp negeert. Alhoewel de suggestie wordt gewekt dat dit kabinet ook 'duidelijk wil maken wanneer je zzp'er bent', hoor je dit in de kamercommissie over zzp niet terug.

Wanneer ben je geen zelfstandig ondernemer?

Het debat over zzp-beleid ging vooral over de vergelijking met mensen in loondienst. Het beleid heeft tot doel om de zzp'er uit het zzp-schap te manoeuvreren, niet om het zelfstandig ondernemerschap te omlijnen. Waarover sprak de vaste kamercommissie vorige week?

  • Als je werk doet wat in loondienst 'hoort', dan krijg je de diagnose 'schijnzelfstandig';
  • Iedere vorm van inbedding is verdacht en is een 'contra-indicatie' op zelfstandig ondernemerschap;
  • Op werkenden met de diagnose schijnzelfstandig moet gehandhaafd worden;
  • Met een verplichte AOV zijn zzp'ers (gedwongen) solidair met werknemers;

In dit lijstje staan geen onderwerpen die de positie van de zzp'er versterken. Het gesprek gaat over de omstandigheden waarin je geen zelfstandig ondernemer bent. In het zzp dossier gaat het al lang niet meer over de zelfstandige positie van de zzp'er.

Zzp-'beleid' gaat over terugdringen

De plannen van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) liegen er niet om. Het aantal zzp'ers moet teruggedrongen worden, want dit is 'doorgeschoten'. Als je kijkt naar de gespreksonderwerpen van de vaste kamercommissie dan past dit volledig bij het plan van dit kabinet. Wat moet er tijdens deze regeerperiode worden geregeld?

  • In welke arbeidsrelatie jij daadwerkelijk zit moet worden verduidelijkt;
  • De afstand tussen werknemers en zzp'ers moet worden verkleind;
  • Handhaving op schijnzelfstandigheid moet van start gaan.

Er staan geen prioriteiten tussen die te maken hebben met het verduidelijken van jouw positie als zzp'er in de zorg.

Ondernemen zonder garanties

Krijgt de zelfstandig ondernemer dan helemaal geen garanties over de eigen positie? Nee. Vorige week werd het idee van een ondernemerstoets geopperd aan de minister. Haar reactie: “We gaan niet bij voorbaat een groep uitzonderen op basis van een ondernemerstoets. Dat wekt de indruk dat iemand zelf kan kiezen of hij ondernemer is, terwijl het Nederlands en Europees recht dwingend is: als er sprake is van arbeid, loon en gezag, dan hoort daar een dienstbetrekking bij.”  Hiermee suggereert de minister dat zelfs zelfstandig ondernemers niet beschermd kunnen worden tegen een verplicht dienstverband. Een uitspraak die juridisch moeilijk te volgen is. Wij stellen al langer dat als je veilig wil werken als zzp'er in de zorg, je moet gaan voor zelfstandig ondernemerschap. De uitspraak laat wel zien hoe graag de minister van zoveel mogelijk zzp'ers af wil. Ondanks alle energie die zzp'ers en organisaties steken in hun wens naar duidelijk zelfstandig ondernemerschap, gaat het in het zzp-dossier al lang niet meer over de positie van de zzp'er.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg