Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Is een digitaal cliëntdossier

Is een digitaal cliëntdossier verplicht voor zzpers in de zorg?

zorgaanbieder Nov 12, 2021

Wederom een veelgestelde vraag vanuit de zzpers die aangesloten zijn bij ZZP-erindezorg.nl. Is een digitaal cliëntdossier verplicht voor zzpers in de zorg? Hoe zit het nu precies met het cliëntdossier, het ECD (Electronisch Cliënt Dossier) en moet je zelf over een cliëntdossier beschikken?

Waarom is een cliëntdossier verplicht?

Binnen de kwaliteitswet Wkkgz en ook in de Wet op de Geneeskundige Behandelovereenkomst (WGBO) staat opgenomen dat er sprake is van een dossierplicht. Een cliëntdossier is daarmee een wettelijke vereiste. Het doel van deze dossierplicht is dat afspraken, resultaten en ervaringen rondom de zorg zijn vastgelegd en terug te lezen zijn. Dit helpt bij de continuïteit van zorg en komt daarmee de veiligheid en kwaliteit van zorg ten goede. Als je werkt als zzper in de zorg ben je verplicht aan te kunnen tonen dat je begrijpt hoe een cliëntdossier werkt.

Welke inhoud is verplicht voor een cliëntdossier?

Zowel de checklist van de IGJ, als de handreiking Wkkgz voor zzp’ers in de zorg geeft aan waar het cliëntdossier uit moet bestaan. Van persoonsgegevens tot aan het zorgplan en van rapportage tot een uitvoeringsverzoek: de verplichte inhoud van het cliëntdossier staat vast. Wat er níet staat is dat deze inhoud zich per se digitaal af moet spelen. Oftewel, een cliëntdossier is verplicht maar dit hoeft géén Electronisch Cliëntdossier te zijn. 

Lees ook: Checklist zorgdossier en cliëntdossier. Wat hoort erin te staan?

Waar komt dan die verwarring rondom het ECD vandaan?

Het beeld dat een cliëntdossier verplicht een digitaal ECD moet zijn, komt voort uit de jonge wet Wavbpz. De Wavbpz is per juli 2020 ingegaan. Deze Wet aanvullende bepalingen verwerking persoonsgegevens in de zorg stelt dat de cliënt ‘elektronische inzage’ moet krijgen in zijn of haar gegevens. De wet stelt niet dat er ‘online inzage’ gegeven moet worden, maar dit wordt wel vaak zo gedacht. De Wavbpz heeft het dus niet over ‘online’ inzage, maar hier ontstaat wel de verwarring. Veel professionals denken namelijk dat elektronische inzage in het cliëntdossier betekent dat het online vanuit een ECD in te zien moet zijn. Daarmee zou het ECD indirect verplicht zijn gemaakt. Dit is niet het geval.

Je kunt ook digitaal inzage geven via het overdragen van een memory stick met scans van jouw papieren dossier.

Alle informatie over de Wet Wtza vindt je hier

Is een digitaal cliëntdossier verplicht voor zzpers in de zorg?

Inmiddels kunnen we de vraag beantwoorden of een digitaal cliëntdossier verplicht is voor zzpers in de zorg.

  • Een cliëntdossier is altijd verplicht;
  • Als zzper moet je kunnen aantonen dat je kunt werken met een cliëntdossier;
  • Dit hoeft niet per se een digitaal ECD te zijn, mag ook op papier;
  • Het digitaal inzage geven kan op allerlei wijzes en hoeft niet via een ECD;
  • Een 'papieren' cliëntdossier' is dus toegestaan.

Lees ook: Het Wtza abonnement heeft 42 delig cliëntdossier in zich

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg