Gratis Wtza webinar
Terug naar het overzicht
Is een KvK inschrijving

Is een KvK inschrijving verplicht voor zzpers in de zorg?

ib-ondernemer Oct 25, 2021

Veel zzpers in de zorg starten met het zelfstandig ondernemerschap naast hun dienstverband. Een veelgestelde vraag is dan ook hoe het zit met de inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Is een KvK inschrijving verplicht voor zzpers in de zorg?

Bij ondernemende activiteiten is inschrijving verplicht

Je bent verplicht je in te schrijven bij de KvK op het moment dat je ondernemende activiteiten verricht. De bedoeling van jouw inschrijving bij de KvK is dat je bekend staat als iemand die zich ondernemend gedraagt. Dit is niet zonder reden. De Belastingdienst wil weten of jouw werkzaamheden de kenmerken hebben van ondernemerschap. Is dat het geval en verdien je geld met jouw activiteiten, dan hoort daar belasting over betaald te worden. Dit maakt dat de Belastingdienst en de KvK samenwerken bij jouw inschrijving. Je dient je maximaal een week na de start van jouw activiteiten ingeschreven te hebben.

Lees ook: Compleet starten als zzp in de zorg vraagt veel voorbereiding

Wat zijn ondernemende activiteiten?

Wat zijn precies de activiteiten die als ondernemend gezien worden? De Kamer van Koophandel heeft samen met de Belastingdienst bepaald wanneer er sprake is van ondernemerschap. Hieronder volgen drie kenmerken die belangrijk zijn bij het bepalen van ondernemerschap.

  • Op het moment dat je goederen of diensten levert spreken we van ondernemerschap;
  • Als je ervoor betaald wordt en dit meer is dan alleen een symbolische vergoeding;
  • Wanneer je deelneemt aan het economisch verkeer en je zakelijke klanten hebt.

Met deze kenmerken ben je al snel ondernemend bezig. Maar let op, het is niet zo dat ondernemende activiteiten hetzelfde is als IB-ondernemerschap.

Voldoe jij aan de eisen voor ZZP-ers in de zorg? Doe de gratis Ondernemerscheck!

Wanneer ben je ondernemer voor de Inkomstenbelasting?

Dat je ondernemend bezig bent, wil niet zeggen dat je ook ondernemer bent voor de Inkomstenbelasting. Wil je gebruik maken van fiscale aftrekposten? Hou er dan rekening mee dat je de spelregels voor het IB-ondernemerschap nakomt. Dit is iets heel anders dan dat je een aantal uur voor jezelf werkt. Het voldoen aan de eisen voor IB-ondernemerschap brengt veel spelregels met zich mee.

Lees ook: De 10 ondernemerscriteria voor zzp'ers in de zorg uitgelegd

Ben je wel ondernemend bezig, maar voldoe je niet aan de 10 criteria voor ondernemerschap? Dan spreken we van 'nevenwerkzaamheden' en heb je geen recht op fiscale aftrekposten. Je betaalt dan inkomstenbelasting over jouw freelance werkzaamheden, zonder dat je gebruik kunt maken van fiscale aftrekposten.

Is een KvK inschrijving verplicht voor zzpers in de zorg?

Een KvK inschrijving is verplicht voor zzpers in de zorg. Dit vloeit voort uit het feit dat je een dienst levert, hier voor betaald zal worden en je deelneemt in het economisch verkeer. Schrijf je dus in bij de KvK voordat je je werkzaamheden start. Dit is een verplichting vanuit de Belastingdienst. Daarnaast en ook belangrijk: je bent vanwege de Wtza verplicht om voor jouw start als zelfstandig zorgverlener je ook te melden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Lees ook: Wat betekent de Wtza voor jou als zzp in de zorg?

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp-ers in de zorg al? Klik hieronder!
Wtza abonnement voor zzp-ers in de zorg