Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
zzp in de zorg uurtarief

Is een zzp in de zorg uurtarief van € 45 per uur te hoog?

werken als zzp'er Apr 26, 2023

Is een zzp in de zorg uurtarief van € 45 per uur te hoog voor een verpleegkundige? Die vraag kwam omhoog bij een recent NOS artikel dat stelde dat het Persoonsgebonden budget (PGB) niet op kan tegen de gestegen tarieven van zzp'ers. In dezelfde week kwam een doorrekening van het uurtarief van zzp verpleegkundigen vanuit Berenschot op tafel.

PGB: hogere kosten, lage vergoeding

PGB Budgethouders worden geconfronteerd met kostenstijgingen van 10% tot 17% in 2023, zo stelde Per Saldo onlangs. De 6% compensatie voor inflatie dekt deze gestegen kosten onvoldoende en de problemen voor budgethouders zijn groot. Als je met hetzelfde geld duurdere dingen moet kopen, dan gaat dat ten koste van de hoeveelheid. PGB-houders kunnen minder zorg inkopen en hebben minder geld voor uitjes, zo krijgt Per Saldo terug. Er is sprake van 'scheefgroei' tussen het tarief van zorgverleners en het budget van PGB-houders. Per Saldo geeft aan dat zij graag een volledige pgb-indexatie ziet voor haar budgethouders.

Zzp in de zorg uurtarief van € 45 per uur

In een artikel van NOS over hetzelfde onderwerp stelt een budgethouder dat zij het jammer vindt dat een verpleegkundige met veel ervaring geen € 35 per uur, maar € 45 per uur vraagt. 'Sommige zzp-hulpverleners kiezen dit werk nu vooral vanwege de toegenomen tarieven', zo stelt een onderschrift. Hiermee lijkt de vraag te worden: is een zzp in de zorg uurtarief van € 45 per uur voor een verpleegkundige te hoog?

Berenschot: € 45 per uur voor verpleegkundige is reëel 

Op verzoek van bemiddelaarskoepel I-ZO heeft Berenschot een factsheet ontwikkeld. In deze factsheet is er een vergelijking gemaakt tussen een cao-uurloon en een zzp-tarief in de zorg. Het doel van de factsheet is om bij te dragen aan de transparantie over het uurtarief van zzp'ers in de zorg. Ligt de beloning van zzp'ers in de zorg zo astronomisch veel hoger zoals vaak verweten wordt? De factsheet laat zien dat een zzp in de zorg uurtarief van € 45 voor een ervaren zzp verpleegkundige, evenveel loonkosten vraagt bij een verpleegkundige in vaste dienst. Sterker nog, de loonkosten liggen in loondienst zelfs nog iets hoger dan bij een zzp'er in de zorg. Het antwoord op de vraag of een zzp in de zorg uurtarief van € 45 per uur te hoog is, zou bij een ervaren verpleegkundige dus 'nee' zijn. Dit zegt iets over de mate waarin PGB tarieven tekort schieten en niet iets over de vermeende geldlust van zzp'ers in de zorg.

Lees ook

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg