Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Is flexwerken in de

Is flexwerken in de zorg iets voor jou? Dit zijn de voor- en nadelen

flex Sep 10, 2021

Is flexwerken in de zorg iets voor jou? Veel zorgverleners overwegen de stap naar flex werk in de zorg. In dit artikel gaan we in op de voordelen en nadelen als je het aan flexwerkers zelf vraagt.

Welke vormen van flexwerk heb je in de zorg?

In de zorgsector zijn er een aantal manieren waarop je flex werk kunt doen. Of beter gezegd, zijn er verschillende arbeidsrelaties waarin je flex kunt werken in de zorg. Voordat we ingaan op de voordelen en nadelen van flexwerken in de zorg, starten we met de drie manieren waarop je flex kunt werken.

Werken als uitzendkracht in de zorg

Werk je als uitzendkracht in de zorg? Dan ben je bereid om afwisselend op veel verschillende plekken te werken. Uitzendwerk heeft als kenmerk dat je op het laatste moment bij zorgorganisaties wordt ingevlogen als de nood hoog is. Je bent in dit geval in loondienst bij een uitzendbureau en wordt uitgeleend aan de zorgorganisatie. Het uitzendbureau is verantwoordelijk voor de afdracht van de werkgevers- en werknemerslasten en jij ontvangt dan ook aan het einde van de maand of per vier weken een netto salaris. Als uitzendkracht heb je dus vrij onvoorspelbare omstandigheden als het aankomt op werk, maar heb je wel de zekerheid van een inkomen en ben je verzekerd van een uitkering bij verzuim en arbeidsongeschiktheid. Of je ook spaart voor pensioen hangt af van waar het bureau voor kiest.

Werken als gedetacheerde in de zorg

Ben je op zoek naar wat langere plaatsingen bij opdrachtgevers? Dan is een rol als gedetacheerde kracht misschien wel iets voor jou. Ook als gedetacheerde kom je bij verschillende opdrachtgevers, maar dan wel voor wat langere tijd. Via periode opdrachten blijf je voor bepaalde tijd bij een klus. De duur van de opdracht kan variëren van enkele weken, tot maanden of zelfs jaren. Een gedetacheerde is in loondienst bij een detacheringsbureau en ook hier is er sprake van een netto loon. Het bureau is formeel jouw werkgever en stelt 'arbeid ter beschikking' aan de opdrachtgever. Het bureau verzekert jou voor zaken zoals verzuim, arbeidsongeschiktheid en meestal ook pensioen. Als gedetacheerde heb je wat meer voorspelbaarheid in werk dan als uitzendkracht.

Werken als zzp-er in de zorg

Wil je maximale vrijheid, maar ben je ook bereid om de onzekerheid die hierbij hoort te accepteren? Dan is zzp-er in de zorg misschien iets voor jou. Als zzp-er bepaal je zelf welke opdrachten je aanneemt. Je kunt dus kiezen voor losse diensten zoals de uitzendkracht doet, maar ook voor langere periode opdrachten zoals gedetacheerden die hebben. Je hebt maximale eigen regie, omdat niet een bureau maar jijzelf een opdracht aanneemt. Jij bent als het ware de ondernemer die de klus accepteert, waar dat bij uitzenden en detachering het bureau zelf is die dat doet.

Nadelen zitten er ook aan het zzp in de zorg. Er is inkomensonzekerheid, want je bent verantwoordelijk voor het eigen inkomen. Daarnaast is pas eenmaal per jaar helder hoeveel geld je precies netto overhoudt als zzp-er in de zorg, namelijk bij je jaarlijkse belastingaangifte. Je bent zelf verantwoordelijk voor het verzekeren van verzuim en arbeidsongeschiktheid en zal zelf iets moeten plannen rondom pensioen.

Lees ook: ZZP pensioen zelf regelen. Wat komt erbij kijken en hoe regel je dit?

Is flexwerken in de zorg iets voor jou? De voordelen

De voordelen van flexwerk in de zorg zitten op een aantal onderwerpen. Onderzoek onder zorgmedewerkers die flexibel werken leveren een aantal inzichten op. Waarom is flexwerken zo populair en is het iets voor jou? Beoordeel zelf.

  • Flexibel werkenden in de zorg geven aan dat zij meer tijd hebben om het vak uit te oefenen zoals zij dat graag willen doen. Doordat flexwerkers in de zorg in- en uittreden binnen een zorgorganisatie, kunnen zij zich beperken tot de kerntaak: zorg verlenen. De flexwerker in de zorg heeft voor zijn of haar gevoel minder emotionele balast van zaken zoals overleg, administratieve lasten en het ad hoc op moeten vullen van gaten;
  • Flexwerkers in de zorg zijn tevreden over hun balans tussen werk en privé. Zij kunnen meer voorspelbaarheid creëren in hun agenda, omdat zij scherper aan mogen geven welke dagen / perioden zij wel en niet werken. Dit heeft tot gevolg dat flexwerkers het beter volhouden en gemiddeld meer diensten draaien dan zij in vaste loondienst deden.
  • Zorgverleners die flexibel werken verdienen over het algemeen wat beter. Bij uitzendkrachten en gedetacheerden geldt dat zij via een hoger uurtarief ook wat beter betaald kunnen worden per uur. Daarnaast kan een uitzendbureau of detacheringsbureau ook meer doen met secundaire arbeidsvoorwaarden. Een zzp-er in de zorg houdt netto gezien wat meer over dan collega's met een dienstverband. Daar staat tegenover dat zij ook zelf meer moeten organiseren voor dat geld.

Lees ook: Waarom kunnen zorgmedewerkers werk en privé slecht combineren? 

Is flexwerken in de zorg iets voor jou? De nadelen

Uiteraard zitten er ook nadelen aan flexwerk in de zorg. Eerlijkheid gebiedt wel te zeggen dat we meer zorgverleners van vast naar flex zien bewegen, dan van flex naar vast. Over het algemeen is de tevredenheid over flexwerk groot. Desalniettemin valt er wat op aan te merken. Bepaal zelf wat jij er van vindt.

  • Je maakt als flexwerker in de zorg geen onderdeel meer uit van een vast team. Dit valt sommige zorgmedewerkers zwaar. Ja, natuurlijk is er ook een team te bespeuren binnen het bureau waar je voor werkt, of met collega zzp-ers. Toch is dit wezenlijk anders, omdat het teamgevoel zich niet meer afspeelt rondom dezelfde cliënten. Daar moet je voor willen kiezen;
  • Jij bent het product! Realiseer je dat je met flexwerken in de zorg een 'commercieel' product wordt en een dienst levert aan een opdrachtgever. Net zoals jij net dat stapje meer verwacht van een bedrijf dat jij inhuurt om schilderwerk te doen, wordt hetzelfde van jou verwacht bij het verlenen van zorg. Als uitzendkracht, gedetacheerde of zzp-er in de zorg wordt er wat meer op je gelet dan gemiddeld;
  • Flexwerken in de zorg heeft niet het beste imago. Er wordt veel gesproken over flexibel werken in de zorg. Ongelooflijk veel zorgverleners hebben hier de afgelopen jaren voor gekozen en dat maakt dat flexibilisering zich opdringt binnen zorgorganisaties. Dit heeft vaak te maken met de kwaliteit van het dienstverband, maar hier wordt beperkt over gesproken. Vaak wordt er naar flex gekeken als de groep professionals die 'de leuke diensten wil draaien'. Jij weet wel beter, maar hou er rekening mee dat je soms wat tegengas krijgt bij jouw keuze.

Tot zover voordelen en nadelen over flexwerk in de zorg. Wil jij een keer sparren over een stap naar flexibel werken? Neem dan contact op. Overweeg je als zzp-er in de zorg te starten? Dan zijn we heel benieuwd naar waarom je dat doet? Mogen we 2 minuten van jouw tijd zodat we weten wat jou beweegt?

 

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg