Gratis webinars
Word direct abonnee
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Je verliest en wint

Je verliest en wint ‘zekerheden’ als zzp'er in de zorg. Hoe tevreden ben jij?

ib-ondernemer Sep 06, 2022

Als zorgverleners besluiten om als zzp ‘er aan de slag te gaan, raken zij 'loondienst' zekerheden kwijt. In plaats daarvan krijgen ze grip op hun professie en gezondere werkomstandigheden. Je verliest en wint zekerheden als je als zzp 'er aan de slag gaat, maar dat doe je niet voor niets.

Uit onderzoek weten we dat zzp'ers hoog scoren op werktevredenheid en laag op ziekteverzuim.  Hoe hoog scoor jij nu op je werktevredenheid als zzp'er in de zorg? Breng dat eens in kaart met de checklist in dit artikel.

Wat missen zorgverleners in dienstverband het meest?

Wat hebben zorgverleners nodig om hun werk goed te kunnen doen? Dat lezen we in het verdiepend onderzoek van Regio Plus en zien het ook in recent onderzoek van het Pensioenfonds Zorg en Welzijn. Overigens zijn dat dezelfde behoeften die zorgverleners in 2009 ook al aangaven in een onderzoek van Nivel. Werkgevers zijn al langere tijd niet meer in staat om zorgmedewerkers een 'normale werkomgeving' te bieden.  Daarom is er veel uitstroom van personeel uit zorgorganisaties.

Hoog scorende klachten over werkgevers zijn:

  • Er is een verkeerde manier van werken en aansturing;
  • Uitdaging in werkzaamheden van zorgverleners ontbreekt;
  • Er zijn vrijwel geen loopbaanmogelijkheden in zorgorganisaties.

Van de zorgverleners die hun baan opzeggen, stapt zo 'n 6% van de zorgverleners over naar zzp-schap. Als je dat besluit neemt, verlies en win je bepaalde zekerheden in je werk als zorgverlener. Weet je nog wanneer en waarom  jij dat besluit nam. En hoe gaat het nu?

Wat verlies en win je als je ontslag neemt en begint als zzp'er?

Je verliest en wint onherroepelijk, als je ontslag neemt. Dan raak je iets kwijt waar je eigenlijk wel behoefte aan hebt. Dat zijn de zekerheden van een vast inkomen, opvang bij ziekte of verzuim en bijvoorbeeld scholingsmogelijkheden. Dit soort zekerheden laat je pas los, als er genoeg redenen voor zijn. Want wat je bijvoorbeeld ook kwijtraakt is het gebrek aan interesse van je werkgever in jouw vakbekwaamheid en ambities, de constante overvraging en de onderwaardering. Dat verliezen is voor de meesten een enorme opluchting.  In plaats van de zekerheid van een vast contract, krijg je als zzp‘er belangrijke zaken zelf in de hand. Je bepaalt voortaan zelf waar je jouw deskundigheid inzet en welke professionele uitdagingen je voor jezelf organiseert.  Daardoor heb je als zzp 'er ruimte om de inhoud van je werk en loopbaan op je eigen manier vorm te geven. Dat is een gezonde manier van werken en aansturing.

Als je vandaag de 'winst en verlies' balans opmaakt, hoe tevreden ben jij dan?

Je verliest en wint zekerheden, als je als zzp 'er in de zorg aan de slag gaat. Maar hoe sta jij er nu voor? Lukt het je om je bedrijf te organiseren zoals je dat wil. Zijn er nog zaken, waar bijsturing nodig is? Houd jezelf van tijd tot tijd eens een spiegel voor. Met het beantwoorden van onderstaande vragen, breng je jouw tevredenheid in beeld. Dan kun je bepalen wat je anders wil regelen. Hoe tevreden ben jij?

  • Mijn opdrachten bieden voldoende uitdaging;
  • De expertise die ik heb komt tot zijn recht in de zorg die ik verleen;
  • Ik bepaal zelf de aanpak van mijn zorgverlening;
  • Samen met mijn cliënten lever ik goede en veilige zorg;
  • Ik heb voor mijzelf gezonde werkomstandigheden gecreëerd;
  • Mijn plan voor deskundigheidsbevordering in 2023 ligt klaar;
  • Ik breng de waardering van opdrachtgevers en cliënten in kaart;

Het allerleukst is het om deze lijst met andere zzp‘ers te bespreken en elkaar op ideeën brengen voor verbeteringen. Wil je deze lijst eens met ons doornemen, dan kan dat ook.  We zijn benieuwd! Meld je voor een telefoongesprek met jouw verhaal.

 

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp-ers in de zorg al? Klik hieronder!
Wtza abonnement voor zzp-ers in de zorg