Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Je voldoet niet aan

Je voldoet niet aan de Wtza en Wkkgz met alleen een klachtenregeling

wtza zorgaanbieder Sep 06, 2021

Er zijn nogal wat misvattingen over de kwaliteitswet Wkkgz en de nieuwe Wtza. Het is belangrijk dat je je realiseert dat je meer op orde moet hebben dan je denkt. Je voldoet niet aan de Wtza en Wkkgz met alleen een klachtenregeling. Hoe zit het precies?

Met een klachtenregeling voldoe je níet aan wetgeving

Veel zzp-ers in de zorg, maar ook bemiddelaars en opdrachtgevers denken vaak dat een klachtenregeling voor zzp-ers in de zorg voldoende is om te voldoen aan wet- en regelgeving. Daarmee zou je voldoen aan de kwaliteitswet Wkkgz en de nieuwe Wtza, zo wordt vaak gedacht. Niets is minder waar. De klachtenregeling maakt onderdeel uit van de Wkkgz en de Wtza, maar is slechts een klein onderdeel ervan. Je voldoet niet aan de Wtza en Wkkgz met alleen een klachtenregeling. Daar is veel meer voor nodig. ZZP-ers komen daar echter pas achter als het te laat is. Bij een incident of een calamiteit, of bijvoorbeeld tijdens een controle van de Inspectie wordt duidelijk dat er veel meer komt kijken bij het zzp-schap in de zorg.

Lees ook: De Wtza laat zien: eisen voor zzp-ers gaan verder dan klachtenregeling.

Een abonnement op de Wkkgz bestaat niet

Een ander hardnekkige misvatting die ik vaak hoor, is dat zzp-ers denken dat je een abonnement kunt nemen op de Wkkgz of de Wtza. Dit is niet mogelijk. De bedoeling van de Wkkgz en de Wtza is dat je aan de slag gaat met goede en veilige zorg. Je kunt dat niet via een abonnement afkopen. Als zzp-er in de zorg heb je te voldoen aan de Wtza en de Wkkgz en dat is jouw eigen verantwoordelijkheid. Je kunt dus geen abonnement op de Wkkgz of de Wtza nemen. Het beeld dat je een abonnement kunt afnemen wordt veroorzaakt door het abonnement op een klachtenregeling. Nogal wat organisaties bieden zo'n abonnement op een klachtenregeling aan. Omdat de klachtenregeling onderdeel uitmaakt van de Wkkgz, worden de twee soms verward. Men spreekt dan van een abonnement op de Wkkgz, terwijl dit eigenlijk alleen een klachtenregeling is.

Lees ook: Hoe voldoe je aan de Wtza verplichting als zzp in de zorg?

Voldoe als zzp-er in de zorg aan de Wtza en Wkkgz

Het is belangrijk dat je als zzp-er in de zorg werk maakt van de Wtza en de Wkkgz. Vanaf 1 januari 2022 is er een nieuwe wet die jou dwingt om je te melden bij de Inspectie. Deze Wtza heeft de bedoeling transparant en verantwoord te werken in de sector. Het bewustzijn over kwaliteit van zorg moet omhoog, zo is het idee. Als je niet voldoet aan de Wtza en Wkkgz met alleen een klachtenregeling, dan is het van belang dat je je verder verdiept in hoe je dat doet. De website van zzp-erindezorg.nl heeft als doel om precies dat te doen: jou goed voor te lichten over de Wtza, Wkkgz en andere relevante wet- en regelgeving.

Lees ook: Wat betekent de Wtza voor jou als zzp in de zorg?

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg