Gratis webinars
Word direct abonnee
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Jij bepaalt welke zorg

Jij bepaalt welke zorg je biedt. Ook de Inspectie wil dat weten

zorgaanbieder Nov 23, 2021

Jij bepaalt welke zorg je biedt. Dat is zorgverlening die goed past bij jouw deskundigheid en interesses. Waarschijnlijk is dat  de belangrijkste reden dat je als zelfstandig zorgondernemer werkt. Sinds 2016 wil de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd ook weten welke zorg  je jouw cliënten biedt. Vanaf 2022 wordt dat met de Wtza nog eens duidelijk. Het antwoord op die vraag leg je vast in een beschrijving van jouw dienstverlening. In dit artikel vind je enkele suggesties voor die beschrijving. Want ook de Inspectie wil weten welke zorg jij biedt.

Jouw dienstverlening gaat over jouw pluspunten

Als je op papier zet welke zorg je biedt,  maak je in feite een bedrijfsprofiel. Maar er is meer. Onderdeel van het profiel is een uitwerking van wie jij bent als zorgprofessional. Daarbij gaat het om jouw specifieke kenmerken en ervaringen én de deskundigheid vanuit je opleiding. Sta ook eens stil bij de  persoonlijke kwaliteiten die jij van nature inzet bij je cliënten. Dat is iets dat niet mag ontbreken en voor jou normaal is. Vaak doe je dat niet eens bewust omdat het bij je hoort. Als je dat ook vastlegt, heb je een duidelijke beeld waar jouw dienstverlening zich op richt. In grote lijnen komt het er op neer dat je het volgende beschrijft:

  • Wat is jouw drijfveer voor werken in de zorg;
  • Voor welke cliënten werk je en voor welke cliënten werk je  niet;
  • Welke zorg biedt je;
  • Waarin onderscheidt jij je van anderen;
  • Welke persoonlijke kwaliteit zet jij van nature in.

Als je deze punten op op een rijtje hebt staan, heb je jouw ‘bedrijfsprofiel’ al voor een belangrijk deel uitgewerkt. Dit bedrijfsprofiel in onderdeel van jouw kwaliteitssysteem.

Vraag je cliënten waar ze tevreden over zijn en maak je verhaal compleet 

Als je het verhaal over jouw dienstverlening compleet wil maken, vraag dan ook eens naar de mening van een cliënt. Vraag of zij tevreden is met de zorg en ondersteuning die je op dat moment geeft. Je krijgt dan interessante informatie over de zorgbehoeften. Het is ook leerzaam om bij de afsluiting van de zorg met de cliënt terug te kijken. Op die manier evalueer je jouw zorg met de cliënt met als belangrijkste vragen waarmee de cliënt tevreden was én wat beter had gekund. Met die informatie van cliënten toets je  de beschrijving van je bedrijf.

Wat zijn jouw uitsluitingscriteria of welke zorg lever jij niet?

Als zorgondernemer is het belangrijk om je grenzen te kennen. Jij bepaalt welke zorg je biedt. Bepaalde opdrachten neem je niet aan omdat je er de deskundigheid niet voor hebt of liever met andere cliënten werkt. Je kunt nu eenmaal niet iedere vorm van zorg bieden. Dat hoeft ook niet, want er is genoeg vraag. Je kiest er dus bewust voor om bepaalde zorg niet te bieden. Dat is logisch. Als je toch een client treft die je niet kunt helpen op grond  van jouw uitsluitingscriteria, dan kan je samen naar een alternatief zoeken. Ook weten wat je niet doet is heel belangrijk voor een gezond bedrijf.

Als de inspectie onverwacht op bezoek komt, wat laat jij ze dan zien? 

In feite dwingt de Inspectie je om je aan de wet- en regelgeving te houden. Ze wil alle zzpers in beeld hebben én kunnen controleren of er aan de kwaliteit van de zorg wordt gewerkt. Door die verplichting  moet je de basis van je bedrijf wel op orde brengen. Soms zien zzpers wetten en regels als stimulans, maar niet iedere zzper ziet dat zo. Maar als je een bezoek krijgt van de Inspectie kan je maar beter voorbereid zijn.  Zorg er dan voor dat je kwaliteitssysteem op orde is en dat je cliëntendossiers bijgewerkt zijn. Laat zien welke richtlijnen en protocollen jij gebruikt, omdat jouw cliënten die nodig hebben. En met jouw omschrijving van je bedrijf heb je een goed verhaal. Jij bepaalt welke zorg je biedt. Beschrijf dat.

Wil je aan de slag met je bedrijfsprofiel en heb je daar een vraag over? Stuur ons een mailtje met je vraag!

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp-ers in de zorg al? Klik hieronder!
Wtza abonnement voor zzp-ers in de zorg