Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Jij en je opdrachtgever

Jij en je opdrachtgever. Is er een match?

ib-ondernemer zorgaanbieder Sep 14, 2021

 Jij en je opdrachtgever. Is er een match tussen jou en je opdrachtgever? Stel jij die vraag aan jezelf of bespreek je die weleens met een collega zzp 'er? En waarom zou je jezelf die vraag stellen? In dit artikel zetten we op een rij wat je eraan hebt.

Krijg je opdrachten die je graag doet?

Kan jij je ei kwijt in het werk dat je van je opdrachtgever krijgt?  Zeg je bijna altijd 'ja' tegen een opdracht, maar zou je wel eens nee willen zeggen? Opdrachtgevers proberen hun zorg rond te krijgen, maar is dat ook jouw primaire doelstelling? We vroegen het een aantal zzp 'ers in de zorg. Zij vertellen dat zij veel werk aangeboden krijgen en werken waar de vraag is. Daarnaast geven ze aan dat het werk niet altijd aansluit bij hun specifieke expertise en ambitie.  Zij ervaren dat opdrachten, die hun voorkeur hebben, eigenlijk te weinig voorbij komen. Soms komen ze in een opdracht terecht, waar ze uit willen. Jij en je opdrachtgevers, is er een match? Heb jij invloed op je opdrachten? Lees ook eens deze blog 0ver opdrachten vinden.

Lees ook: Zorgverlening stoppen als zelfstandig zorgverlener? Doe dit zorgvuldig

Jouw bedrijfsprofiel bekend maken

Als jij niet altijd tevreden bent met het werk waarvoor je wordt gevraagd, is je bedrijfsprofiel misschien niet uitgewerkt. Als je jouw dienstverlening nog niet hebt beschreven, kan dat in je kwaliteitssysteem en op je website. Daarin laat je namelijk zien in welke sector(en) je werkt, welke handelingen je verricht en voor welke doelgroep(en)  jij je inzet. Je benoemt ook  voor welke doelgroepen je bewust niet werkt.  En het is ook zo dat jij specifieke expertise ontwikkelt in de loop van de jaren. Is je bedrijfsprofiel actueel genoeg?

Lees ook: Wat is een kwaliteitssysteem voor zzp-ers in de zorg?

De opdrachten van afgelopen jaar evalueren

Neem jij vaak genoeg afstand om naar de opdrachten te kijken, die je krijgt?  Stel jezelf de vraag ‘wat is nu belangrijk voor mij en mijn zorgonderneming?’ Misschien een ongebruikelijke, maar onmisbare vraag. Door de grote vraag overkomt het zzp 'ers dat zij aantrekkelijke opdrachten mislopen. Opdrachten die beter bij hun specifieke expertise passen. Als jij dat ook meemaakt, ben je het misschien normaal gaan vinden je eigen ambities geen aandacht te geven. Dat doe je omdat je niet snel 'nee' zegt,  het inkomen nodig hebt of omdat je graag helpt. Je aanpassen aan de vraag van de opdrachtgever en niet aan jezelf denken, kost als dat te vaak gebeurd meer energie dan je denkt.

Zelf de baas blijven

Blijf zelf de baas over de goede match tussen jouw voorkeuren en wat een opdrachtgever van je vraagt. Bewust werken vanuit jouw bedrijfsprofiel brengt jouw expertise, jouw dienstverlening voor het voetlicht bij opdrachtgevers. Daarmee zorg je voor een evenwichtige match met je opdrachtgever, neemt je fitheid, veerkracht en voldoening toe. Maar je moet er wel aandacht aan besteden.

Leren met collega's

Sparren met een of meer collega zzp 'er over de vraag ‘is er een match met je opdrachtgever ’ levert verrassende  inzichten op. Leuk om te doen en je kunt dat zelf organiseren. En wil je je er nog meer verdiepen, volg dan de online training "de basis op orde".  Lees dit bericht over de training kijk of dat wat voor je is.

Wij kunnen je op weg helpen bij het zelf organiseren van intervisie. Heb je interesse klik hier voor informatie en/of een telefonisch informatiegesprek.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg