Gratis Wtza webinar
Terug naar het overzicht
KIWA keurmerk en zzpers

KIWA keurmerk en zzpers in de zorg. Hoe zit het precies?

zorgaanbieder zorgprofessional Oct 20, 2021

Veel zzpers in de zorg kiezen voor een KIWA keurmerk. In dit artikel gaan we in op het KIWA keurmerk en zzpers in de zorg. Hoe zit het precies? 

Wat is KIWA?

De naam KIWA betekent oorspronkelijk Keurings Instituut voor Waterleiding Artikelen. Inmiddels is KIWA een Europees instituut dat zich onder meer bezig houdt met het certificeren van processen, producten, medewerkers en organisaties. KIWA is een zogenaamde 'Certificerende Instelling', wat wil zeggen dat zij formeel erkend is om vergunningen en bevoegdheden uit te reiken. KIWA Nederland doet dit in allerlei sectoren, waaronder de zorg. Op het moment dat je voldoet aan een kwaliteitsstandaard, dan ontvang je een KIWA certificaat. Voor zzpers in de zorg wordt dit een KIWA keurmerk genoemd. 

Wat is het KIWA keurmerk?

Het KIWA keurmerk is een hulpmiddel om aan te tonen dat jij aan bepaalde kwaliteitseisen voldoet. Het keurmerk zegt iets over de zorgprofessional die zo'n keurmerk heeft. Op het moment dat zorgprofessionals zelf de behoefte hebben om aan te tonen dat zij een aantal zaken op orde hebben, kan een keurmerk daarbij helpen. Het komt ook voor dat opdrachtgevers of bemiddelende organisaties vragen om een KIWA keurmerk. Voor deze organisaties kan het helpen dat een neutrale partij, in dit geval KIWA, een check heeft uitgevoerd. Het KIWA keurmerk volgt voor een aantal eisen de norm voor Persoonscertificering, de ISO 17024. 

Lees ook: HKZ of KIWA keurmerk? Welke moet je kiezen van de twee?

Wat is het KIWA keurmerk voor zzpers in de zorg?

Het KIWA keurmerk is door KIWA zelf ontwikkeld en wordt ook door KIWA zelf beoordeeld. De eisen die KIWA stelt aan het behalen van het KIWA keurmerk, zijn door hen zelf vastgesteld. Het KIWA keurmerk is daarmee geen wettelijke norm, maar een privaat ontwikkelde norm. Wel zijn de eisen van het keurmerk deels op wet- en regelgeving gebaseerd. Hierbij is er gekeken naar welke eisen voor zzpers in de zorg gelden. Daarnaast is er ook rekening gehouden met wat opdrachtgevers en bemiddelende partijen nodig hebben van zzpers in de zorg. Het KIWA keurmerk is daarmee een norm waarmee je een aantal zaken aantoont als zzper in de zorg.

Lees ook: Het HKZ en KIWA keurmerk voor zzp-ers in de zorg

Voldoe je met een KIWA keurmerk aan de wet?

Zoals gezegd helpt een keurmerk met het bewijzen dat je aan een aantal zaken voldoet. Een keurmerk zoals KIWA of HKZ zorgt er echter niet voor dat je direct volledig aan de wet voldoet. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de kwaliteitswet Wkkgz en de Wtza, dan kun je deze wettelijke eisen niet met een keurmerk behalen. Met een KIWA certificaat laat je dus zien dat je een aantal zaken op orde hebt, maar kun je niet bewijzen dat je aan alle wet- en regelgeving in de zorg voldoet. Dit is overigens ook niet de bedoeling van een keurmerk zoals HKZ of KIWA. De bedoeling van zo'n keurmerk is dat je een aantal zaken kunt bewijzen en dat deze onderdelen onafhankelijk zijn getoetst.

Lees ook: Is een keurmerk geschikt om te voldoen aan de Wtza? 

Hoe kom je aan een KIWA keurmerk?

Wil jij een KIWA certificaat als zzper in de zorg? Dan zijn er een aantal stappen die je dient te ondernemen.

  1. Verdiep je in de eisen waar je aan moet voldoen voor een KIWA keurmerk. Deze eisen vind je hier;
  2. Wil je een KIWA keurmerk voor zzpers in de zorg? Meld je dan aan bij mijnkeurmerk;
  3. Lever bewijsstukken aan in het systeem, zodat je KIWA in staat stelt om jouw praktijk te beoordelen;
  4. De audit beoordeling wordt door KIWA gedaan en vervolgens hoor je of je een KIWA certificaat krijgt.

Hoe werkt het KIWA register?

KIWA heeft een keurmerkregister voor zzpers in de zorg. Dit register vind je hier. Hier kun jij zelf, of bijvoorbeeld een opdrachtgever of bemiddelaar controleren of jij in het bezit bent van een KIWA certificaat. In het KIWA register vind je het registratienummer, het type keurmerk, het kwalificatieniveau, de status en geldigheid van het Keurmerk van de zzper in de zorg. 

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp-ers in de zorg al? Klik hieronder!
Wtza abonnement voor zzp-ers in de zorg