Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Koepel van werkgevers wil

Koepel van werkgevers wil landelijk kader inzet zzp'ers binnen de VVT

actueel buiten dienstverband Mar 28, 2022

Actiz, een koepel van werkgevers wil een landelijk kader voor de inzet van zzp'ers in de zorg binnen de Verpleging, Verzorging en Thuiszorg (VVT). Deze interessante ontwikkeling valt te lezen in een nieuwsbericht dat zij onlangs publiceerden. In dit artikel lees je waarom dit voor jou van belang is. 

Wel of niet buiten dienstverband?

Al jaren speelt de discussie over 'binnen' of 'buiten dienstverband' bij de inzet van zzp'ers in de zorg. Sinds de VAR verklaring plaats maakte voor de wet DBA en de modelovereenkomsten, is er nooit duidelijkheid gekomen voor werkgevers. Houden zorgorganisaties zzp'ers in de zorg nu wel of niet buiten dienstverband? Omdat het regeerakkoord geen grote veranderingen voor de arbeidsmarkt met zich meebrengt, zal die onduidelijkheid nog wel even blijven. Ondertussen is in de praktijk de groep zzp'ers in de zorg alleen maar veel groter geworden.

Lees ook: Groei van aantal zzpers in de zorg zet door. 700% stijging in 15 jaar.

Aangekondigd bezoek van de Belastingdienst

De Belastingdienst heeft de mogelijkheid om in de zorgsector opdrachtgevers te bezoeken en de arbeidsrelatie te onderzoeken. Dit komt omdat het 'sectoraal toezicht' binnen de zorg ervoor gezorgd heeft dat de Belastingdienst meer bewegingsruimte heeft. Alhoewel het beeld was dat alleen ziekenhuizen en privé klinieken te maken zouden krijgen met het sectoraal toezicht, verbaasde de Belastingdienst met een aankondiging dat zij toch ook de Verpleging, Verzorging en Thuiszorg (VVT) zouden gaan bezoeken. De koepel waaronder de meeste VVT zorgorganisaties vallen, is ActiZ.

Lees ook: Belastingdienst bezoekt VVT organisaties. Beoordeelt inzet van zzp'ers

Koepel van werkgevers wil landelijk kader

Inmiddels heeft Actiz aangegeven dat zij werk willen maken van de inzet van ZZP'ers in de zorg binnen de VVT.

Nieuwsbericht vanuit ActiZ - "ActiZ ziet het als een groot gemis dat het kabinet nalaat duidelijkheid te verschaffen over de positie van ZZP’ers. Ondanks tal van rapporten, aangenomen moties en aanbevelingen wordt dit dossier door het kabinet wederom niet fundamenteel gereguleerd. Het uitblijven van landelijke duidelijkheid noodzaakt ActiZ om zelf te komen met een landelijk, realistisch kader voor de inzet van ZZP’ers. ActiZ zal dit kader ter goedkeuring aan het kabinet voorleggen."

Wat betekent dit voor jou?

Dat ActiZ een landelijk kader wil creëren is bijzonder te noemen. Hiermee geven zij te kennen dat zij op zoek zijn naar een manier waarop er gewerkt kan worden met zzp'ers in de zorg. Het is goed voor te stellen dat de grote tekorten op de arbeidsmarkt bijdragen aan hun behoefte om ook gebruik te kunnen blijven maken van zzp'ers binnen de VVT. In de praktijk zou dit betekenen dat werkgevers in de VVT dezelfde eisen gaan stellen aan zzp'ers in de zorg die willen werken voor deze organisaties.

ZZP-erindezorg.nl blijft deze ontwikkelingen uiteraard volgen. Jezelf aansluiten bij ons doe je hier >>

 

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg