Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Kun je jezelf verzekeren

Kun je jezelf verzekeren voor de Wkkgz en Wtza? Hoe zit het?

wkkgz wtza Dec 31, 2021

Zorgverleners die starten en werken als zzp'er in de zorg hebben hun zaakjes graag op orde. Veel zzp'ers kopen dienstverlening in om zaken te regelen zoals boekhouding of een klachtenregeling. Maar tot hoe ver gaat dat? Kun je jezelf verzekeren voor bijvoorbeeld de Wkkgz en Wtza? Het blijkt een veelgestelde vraag.

"Beste ZZP-erindezorg.nl, klopt het dat ik gedekt ben voor de Wkkgz en Wtza wanneer ik bij jullie abonnement hiervoor afsluit?"

Wat zijn de Wkkgz en Wtza?

De Wkkgz is de kwaliteitswet voor de zorg. Hierin staan een aantal regels beschreven die gelden voor zorgaanbieders, zoals zzp'ers in de zorg. De Wtza is een nieuwe wet die op 1 januari 2022 van kracht is en een meldplicht introduceert voor zzp'ers in de zorg. Met zo'n melding bevestig je dat je als zorgaanbieder actief bent en de spelregels kent. Hiermee zijn de Wkkgz en Wtza twee wetten die jou wijzen op je verplichtingen. Van jou wordt verlangd dat je hier zelf mee aan de slag gaat als zelfstandig zorgaanbieder.

Lees ook: Eisen vanuit de WKKGZ: Waar moet je aan voldoen als zzp'er?

Is er zoiets als een verzekering voor de Wkkgz en Wtza?

Kun jij jezelf verzekeren bij een bedrijf zodat jij altijd aan de wet voldoet? Dat is helaas niet mogelijk. Een voorbeeld. Op het moment dat jij als bestuurder van een auto gebruik maakt van het wegennet, wordt van je verlangd dat je voldoet aan wet- en regelgeving. Zo dien je bijvoorbeeld te beschikken over een rijbewijs. Dit maakt veilig verkeer mogelijk. Of je aan de wet voldoet hangt van jouw gedrag af. Hier kun je je niet tegen verzekeren, omdat jij de enige bent die jouw gedrag in de hand heeft.

Ondersteuning bij de Wkkgz en Wtza kan wel

Wat is dan wel mogelijk? Je kunt door een ander ondersteund worden bij het (zelf) voldoen aan wet- en regelgeving. Dit is geen verzekering, maar een gereedschapkist aan materialen waarmee jij goed onderweg bent óm te voldoen. Omdat veel zzp'ers in de zorg als zorgverlener niet eerder te maken kregen met zoiets als een kwaliteitswet, heeft ZZP-erindezorg.nl een pakket samengesteld om jou te helpen met aan de wet voldoen. Dit noemen we het Wtza abonnement. De ingrediënten van dit pakket zijn mede gebaseerd op wat de Wkkgz van jou verlangd.

Met het Wtza abonnement heb je de basis op orde

Het doel van het Wtza abonnement is om jou te helpen om aan de wet te voldoen én je goed voor te lichten over wat zzp-schap in de zorg is. De voorlichting doen we door een uitgebreide training en onze maandelijkse update. Door middel van ons basis kwaliteitssysteem en de klachtenregeling beschik je over een uitgebreide gereedschapskist. Met deze elementen heb je als zzp'er in de zorg jouw basis op orde. En daar zijn we uniek in.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg