Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Landelijk register zorgaanbieders. Wat

Wat is het landelijk register zorgaanbieders?

wtza zorgaanbieder Jul 25, 2022

Het Landelijk Register Zorgaanbieders (LRZa) wordt ook wel het Zorgaanbiedersportaal genoemd. Wat is het en hoe werkt het in de praktijk? Via de checklist nieuwe zorgaanbieders en de website meldennieuwezorgaanbieders kun je jezelf registeren.

Wat is het landelijk register zorgaanbieders?

Het Landelijk Register Zorgaanbieders is een openbaar register waarin alle zorgaanbieders te vinden zijn. Omdat alle zzp'ers in de zorg sinds 1 januari 2022 gezien worden als zorgaanbieder, staan ook zij in het landelijk register zorgaanbieders (LRZa). Het doel van het register is het bieden van inzage wie, waar, met welke bevoegdheid welke zorg verleent.

Lees ook: Jouw profiel op Zorgaanbiedersportaal opzoeken en delen is eenvoudig

Hoe werkt het landelijk register zorgaanbieders?

Het Landelijke Register Zorgaanbieders brengt de informatie uit een aantal digitale bronnen automatisch samen. Zo is het LRZa aangesloten op het Handelsregister van de Kamer van Koophandel, de website van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), het AGB-register (Algemeen Gegevens Beheer Zorgverleners) en het BIG-register. Andere bronnen zoals die van Jaarverantwoording Zorg en het openbaar databestand kwaliteitgegevens zorg van Zorginstituut Nederland zijn ook gekoppeld aan het LRZa, maar voor zzp'ers in de zorg geldt hier geen publicatieplicht voor.

Lees ook: Jaarverantwoording zorg niet van toepassing op zzp'ers in de zorg

De juiste SBI code en de LRZa

Op het moment dat je je als zzp'er in de zorg met een juiste SBI-code registreert bij de KvK, kom je automatisch in het Landelijk Register Zorgaanbieders (LRZa) terecht. Jouw vermelding op het LRZa verloopt dan volautomatisch. Het register van de KvK is namelijk digitaal gekoppeld aan het Landelijk Register Zorgaanbieders (LRZa), ook wel Zorgaanbiederportaal genoemd. Als je jezelf na inschrijving bij de KvK niet terug vindt in het Zorgaanbiedersportaal, dan kunnen hier twee oorzaken voor zijn.

  1. Jouw SBI-code is vrijgesteld voor de Wtza en je hoeft dus niet in LRZa vermeld te worden;
  2. Je hebt een verkeerde SBI-code uitgereikt gekregen en je staat om die reden niet in het LRZa vermeld.

Lees ook: De Wtza en SBI codes. Hoe zit het precies?

Starter in de zorg? Ga dan naar meldennieuwezorgaanbieders

Ben jij na 1 januari 2022 gestart als zzp'er in de zorg? Dan is vermelding in het Landelijk register zorgaanbieders (LRZa) niet voldoende. Starters in de zorg hebben meldplicht als zij na 1-1-2022 gestart zijn met hun onderneming. De Wtza heeft deze meldplicht geïntroduceerd voor zorgaanbieders die in 2022 of later starten. ZZP'ers in de zorg vallen hier ook onder. Dit wil zeggen dat je via de checklist nieuwe zorgaanbieders en meldennieuwezorgaanbieders jezelf formeel moet registeren bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. De meldplicht start je hier op.

Bekijk ook onze: Wtza checklist voor zzp'ers in de zorg

Na inschrijving, moet je aan de Wkkgz zzp eisen voldoen

Voor nieuwe en bestaande zzp'ers, met eigen cliënten of zij die werken voor zorgorganisaties geldt dat zij aan de Wkkgz zzp eisen moet voldoen. Het komt erop neer dat je aan de slag moet met een kwaliteitssysteem en in het bezit moet zijn van een aansluiting op het klachtenportaal. ZZP-erindezorg.nl heeft de eisen die gelden voor zzp'ers in de zorg bij elkaar gebracht in een basis set waarmee je aan de slag kunt in de praktijk. Lees hier meer over ons Wtza abonnement.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg