Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Langdurige klachten na COVID

Langdurige klachten na COVID? Welke hulp is er voor zzp'ers?

ib-ondernemer werken als zzp'er zorgaanbieder Jul 12, 2022

Langdurige klachten na COVID treft ook zzp'ers in de zorg. Wat staat hen te wachten als zij (tijdelijk) niet of minder kunnen werken? Wat zijn de gevolgen daarvan? In dit artikel vind je tips voor zzp ‘ers in de zorg met langdurige klachten na COVID.

Gevolgen van aanhoudende klachten na COVID

Sommige zorgverleners die zelf ook COVID  kregen, zijn nog steeds niet (volledig) hersteld.  Zij hebben last van aanhoudende klachten. Dat gaat om klachten zoals vermoeidheid, kortademigheid, hoofdpijn, vergeetachtigheid, reukverlies, hartkloppingen, spierpijn en angstklachten. Die klachten kunnen soms maandenlang aanhouden en pas na lange tijd minder worden. Werken zoals ze gewend zijn, lukt niet meer. En dat kan vervelende gevolgen hebben. Bij zzp'ers in de zorg komt er alleen maar geld binnen, als ze gewerkt hebben. Verzuim betalen ze zelf. Met langdurige klachten na COVID maken zzp‘ers (veel) minder werkuren. De vraag is of ze daarmee rond kunnen komen. Misschien wel als er een buffer is opgebouwd of als ze een partner met een inkomen hebben. Minder werken kan gevolgen hebben voor hun IB-ondernemerschap. Hoe zit dat?

Langdurige klachten na COVID en 1225 uur werken per jaar

Met het oog op ondernemers eisen  kan het gebeuren dat je het urencriterium van de belastingdienst niet haalt. Om als IB -ondernemer gezien te worden, moet je onder andere 1225 uur per jaar werken. Dan heb je er recht op, om je bedrijfskosten en fiscale aftrekposten af te trekken. Haal je die uren niet, dan van zijn inkomsten ‘bijverdiensten’ en dat zijn ‘Resultaat uit Overige Werkzaamheden' (ROW) bij je belastingaangifte. Dan betaal je inkomstenbelasting over jouw verdiensten en daarmee heb je aan je plicht voldaan. Dat is belangrijk. Netto hou je dus minder geld over als je je inkomsten als ROW moet opgeven.

Lees ook: Haal je de 1225 uur per jaar als ZZP'er in de zorg niet? Lees verder!

Vervanging zoeken en de vergewisplicht

Als het goed is, ben je met je opdrachtgever overeengekomen dat je de volle verantwoordelijkheid hebt voor de opdracht. Dat betekent dat je geen toestemming nodig hebt van de opdrachtgever om op zoek te gaan naar een vervanger. Je moet er wel voor zorgen dat je kunt instaan voor de kwaliteit van de vervanger. Om dat te kunnen, voer je tevoren de verplichte check uit op de bekwaamheid en het arbeidsverleden van zzp ‘er die je vraagt om je te vervangen. Die check wordt ook wel 'vergewisplicht' genoemd. Die verplichting komt uit de Wet Kwaliteit Klachten en Geschillen in de Zorg (Wkkgz) en gaat over goede en veilige zorg.

Hoe kun je het arbeidsverleden van een vervanger onderzoeken?

Je kunt bijvoorbeeld het BIG-register raadplegen. Dat register geeft inzicht in BIG geregistreerde professionals. Ook kun je informatie opvragen bij de IGJ. Gebruik daar dit formulier voor. En als het goed is, heeft iedere zorgverlener een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) . Daar kun je naar vragen. Het is veelgebruikte methode om signalen over het verleden van een eventuele vervanger op te halen. Wil je dus zeker weten dat een cliënt op veilige zorg kan rekenen, dan moet je een check uitvoeren op de persoon die voor jou vervangt.

Lees ook: De Wkkgz en vergewisplicht. Wat bedoelen ze hiermee?

Wat als je risico loopt op arbeidsongeschiktheid?

Als je een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) hebt, kun je contact opnemen met de verzekeraar voor eventueel advies en hulp bij aan het werk kunnen blijven. Zonder een AOV-verzekering is er voor zzp ‘ers in de zorg weinig bescherming bij arbeidsongeschiktheid. Heb je geen verzekering afgesloten, dan is de bijstand een vangnet voor zzp'ers. Als zzp 'ers (tijdelijk) weinig inkomen hebben, kunnen ze een Bbz-uitkering aanvragen. Die letters staan voor Besluit bijstandverlening zelfstandigen. De gemeente beslist of een (startende) zelfstandig ondernemer Bbz krijgt. Lees hier over de regels van de overheid voor bijstand voor zelfstandige ondernemers.

Beschikbare gesubsidieerde ondersteuning en advies voor zzp'ers. 

Minister voor Langdurige Zorg en Sport, Conny Helder schreef op 27 juni 2022 in een kamerbrief over de ondersteuning voor mensen met post-COVID.  Ze stelt daarin voor dat er naast onderzoek naar klachten en effectieve behandeling van post-COVID, ook praktische hulp is voor zorgverleners. Ze hoopt daarmee zorgverleners te behouden voor werken in de zorg.  Er is subsidie geregeld voor een organisatie zoals C-support, corona-plein en de regeling paramedische herstelzorg. Dat betekent dat er ondersteuning is voor werkgevers én zzp 'ers in het programma ‘COVID-19 en werk’. Hieronder vind je daar meer informatie over.

Bekijk dit filmpje ter introductie 

Diana ter Mull, nazorgadviseur van C-support, raadt zzp 'ers aan om hulp te zoeken om grip te kunnen houden op de complexiteit van de situatie.

Ondersteuning en advies over medische klachten, revalidatie en psychosociale problemen

De overheid heeft geregeld dat zorgverleners ondersteund kunnen worden door C-support. Deze organisatie geeft advies op maat. Dit kan een advies zijn over het omgaan met medische klachten en revalidatie, psychosociale problemen en vragen over werk en inkomen.  Zzp ‘ers in de zorg kunnen zich aanmelden bij C-support, waar adviseurs werken met verstand van post COVID-19-klachten.

Voorlichting, tips en ervaringsverhalen over weer aan de slag gaan

Deze ondersteuning is om zorgverleners te behouden voor de zorg. Er is voorlichting en scholing over 'langdurige coronaklachten en werk' voor werknemers, werkgevers, zelfstandig werkenden, Arbo- en zorgprofessionals en andere professionals met belangstelling voor COVID-19 en werk. Informatie voor zzp 'ers vind je hier.

Diana ter Mull-1 from Centrum Werk Gezondheid on Vimeo.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg