Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
 

Maandupdate augustus: van arbeidsmarkt tot diploma fraude

maandupdate Aug 01, 2022

We bespreken uiteenlopende onderwerpen in de maandupdate augustus: van arbeidsmarkt tot fraude met diploma's. Met de maandupdate brengen we onze abonnees op de hoogte over de ontwikkelingen van de afgelopen maand. De maandupdate kun je vinden door rechtsboven in te loggen op onze website.

Geen aanpak arbeidsmarkt, maar aanpak zzp'ers

De minister gaf afgelopen maand een inkijkje in haar plannen voor de arbeidsmarkt. Het werd duidelijk dat er weinig vernieuwends gaat gebeuren de aankomende jaren. Het dienstverband is en blijft het uitgangspunt. De handhaving vanuit de Belastingdienst zal verder toenemen en de fiscale aftrekposten worden verder afgebouwd. In de maandupdate nemen we de belangrijkste punten met je door.

Afbraak ongecontracteerde zorg?

Nogal wat solistische zorgprofessionals werken met eigen cliënten. Zij krijgen lang niet altijd een contract aangeboden door een zorgverzekeraar. Om die reden leunen zij op ongecontracteerde zorg. Maar achter de gesloten deuren van het Integraal Zorgakkoord wordt er stevig gelobbyd door zorgverzekeraars om artikel 13, de vrije artsenkeuze, ongecontracteerde zorg van tafel te krijgen. Hoe zit dat? In de maandupdate augustus gaan we hierop in.

Stop de zzp'er in de zorg!

Nog even over die zorgverzekeraars. Zelden werd duidelijk hoe ver zorgverzekeraars afstaan van de praktijk. Afgelopen maand deden zij een oproep aan het kabinet om de zzp'ers in de zorg te stoppen. Zorgorganisaties zijn inmiddels 'werkgevers van deze tijd' en iedereen kan dus weer terug in loondienst. In deze maandupdate augustus, bespreken we deze ontwikkeling.

Stop de uitstroom!

Pensioenverzekeraars stelden een heel andere boodschap in diezelfde maand. Niet de zzp'er, maar de werkgever is het probleem. Pensioenfondsen deden onderzoek onder een half miljoen zorgmedewerkers die werken in de zorg. Waarom nemen zij vrijwillig ontslag? Omdat ze gekleineerd worden, zo stelden de pensioenfondsen vast. Zeer belangrijk onderzoek dat de zzp'er in de zorg steunt in zijn keuze om het zelf te willen (of moeten?) doen.

Maandupdate augustus: van arbeidsmarkt tot diploma fraude

Tenslotte gooide RTL Nieuws nog even olie op het zzp vuur met de uitspraak dat zzp'ers en hun bureaus verantwoordelijk zijn voor diploma fraude. Dit terwijl zorgorganisaties toch echt zelf verantwoordelijk zijn voor de check op de juiste diploma's. De maandupdates vind je hier, na inloggen. Je kunt hier ook de oude maandupdates terug kijken, zodat je goed op de hoogte blijft.

Onze nieuwsbrief van 1 augustus vind je hier >>

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg