Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
 

Maandupdate december: druk op de positie van de zzp'er loopt op

maandupdate Dec 01, 2022

In de maandupdate van december 2022 bespreken we de druk op de positie van de zzp'er. Deze loopt namelijk op, ook in de zorg. De strijd tegen zzp'ers in de zorg verhard. Daarnaast hebben we een kabinet die de groep schijnzelfstandigen aan wil pakken. 

Werkgevers steeds verder in het nauw

Werkgevers in de zorg komen steeds verder in het nauw. Zij zien het aantal openstaande vacatures stijgen en daarmee hun uitgaven aan PNIL. Die logica zien zij zelf echter niet. Zij zien vooral de zzp'er als de schuldige voor oplopende kosten en de eerste publieke campagne vanuit een vakbond tegen zzp'ers in de zorg is dan ook een feit. Maar hebben werkgevers dan niet zelf iets te doen? Het bleek dat zij de kwaliteit van hun werkgeverschap niet ter discussie laten stellen door het ministerie van VWS. Zorgorganisaties wijzen terug naar het ministerie om de arbeidsmarkt problemen op te lossen. Je kunt je voorstellen dat de druk vanuit werkgevers om maatregelen te treffen tegen zzp'ers in de zorg toeneemt.

Wat gaat het kabinet doen tegen zzp'ers?

In december komt er een belangrijke kamerbrief van minister van Gennip over de zzp'er in Nederland. Zij gaat toelichten hoe zij kijkt naar de aanpak van schijnzelfstandigheid. Het kabinet staat open voor stevige maatregelen als zzp'ers werkzaamheden doen die ook in loondienst mogelijk zijn. Voor sectoren zoals zorg en onderwijs is dit een belangrijke ontwikkeling. Zeker als je je beseft dat zzp'ers geen gelijkwaardige positie in de polder hebben gekregen, dan is de vraag of de maatregelen wel passen bij de manier waarop zelfstandig ondernemers willen werken. De druk op de positie van zzp'ers in de zorg loopt op. Wat dit voor jou in de praktijk betekent nemen we door in onze online maandupdate.

Maandupdate december: druk op de positie loopt op

De maandupdate van ZZP-erindezorg.nl is bedoeld om onze abonnees op de hoogte te houden over alle actuele ontwikkelingen. Via een online videoboodschap die te kijken is op de computer of via de app, nemen we in een half uur alle actualiteit door. In de maandupdate december gaan we in op de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en jouw positie als zzp'er. We bespreken zoals gebruikelijk een vraag van de abonnee en gaan in op het spanningsveld tussen de plannen van VWS en SZW. De maandupdates vind je hier, na inloggen. Een abonnement afsluiten doe je hier. Je krijgt dan onmiddellijk toegang.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg