Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
 

Maandupdate januari: hoe kijk jíj naar jouw toekomst als zzp'er?

maandupdate Jan 01, 2023

De beste wensen voor het nieuwe jaar! Voordat we goed met 2023 aan de slag kunnen, is het goed om terug te kijken naar de laatste maand van 2022. Want er gebeurde veel. Heel veel. We zetten één vraag centraal in onze maandupdate januari: hoe kijk jíj naar jouw toekomst als zzp'er?

Meningen over zzp'ers in de zorg zijn geen feiten

Minister van Gennip heeft veel moeite met zzp'ers in de zorg, het onderwijs en de kinderopvang. Haar Kamerbrief laat zien dat zij de arbeidswet wil wijzigen om werkenden te dwingen tot een dienstverband. Ben je onderdeel van de bedrijfsvoering van een organisatie? Dan hoor je in loondienst. De mening van de minister is dat zzp'ers niet solidair zijn met de samenleving. Maar dat is een mening. Als we ons concentreren op feiten dan merken we dat zzp'ers in de zorg van grote toegevoegde waarde zijn. De kosten aan inhuur van zzp'ers in de zorg bleken afgelopen maand feitelijk lager te liggen dan in andere sectoren. Daarnaast hebben we ook de fabel ontkracht dat zzp'ers alleen de leuke diensten op de leuke dagen werken. Dat blijkt feitelijk onjuist. Zzp'ers in de zorg werken alle diensten alle dagen.

Wie zorgt ervoor dat de feiten overgebracht worden?

Foute aannames leiden tot beleid. Een verhaal kan een eigen leven gaan leiden en partijen kunnen elkaar gaan geloven dat de zzp'er in de zorg niet deugt. Dit proces is al jaren aan de gang. Wie stopt die verhalen? De afgelopen maanden zijn er veel bezorgde reacties binnen gekomen van zelfstandigen die zich zorgen maken over de positie van de zzp'er in de zorg. Zeker toen de reacties van belangenorganisaties varieerden van 'zzp'er onder vuur' tot 'maak je niet te druk' namen deze zorgen verder toe. Wie zorgt er nu eigenlijk voor dat de meerwaarde van zzp'ers in de zorg uitgedragen wordt? Wie vertelt het echte verhaal? En wanneer mogen zzp'ers zelf aan tafel zitten? Op verzoek van zzp'ers zelf lanceren we een onderzoek. 

Hoe kijk jij zelf naar jouw toekomst?

In onze maandupdate januari vragen we ons af hoe kijk jíj naar jouw toekomst als zzp'er kijkt. We nemen de ontwikkelingen van de afgelopen maand door en dat waren er nogal wat. We stellen vast dat er veel maatregelen op komst zijn en dat het van belang is dat het genuanceerde verhaal over de zzp'er verteld moet worden. Bezorgde zzp'ers zijn dat met ons eens. Maar ben jij dat ook? Vanaf vandaag lanceren we een onderzoek onder zzp'ers in de zorg. Hoe kijk jij zelf naar jouw toekomst? En hoe stellen we die veilig met elkaar?

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg