Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
 

Maandupdate november: twee ministeries, twee meningen

maandupdate Nov 01, 2022

Op de eerste van iedere maand blikken we met de maandupdate terug op de afgelopen maand. Het centrale onderwerp in de maandupdate november: twee ministeries, twee meningen. Het ministerie van VWS wil met de positie van de zzp'er in de zorg aan de slag. De minister van SZW ziet deze groep als 'schijnzelfstandig' en vindt dat deze groep niet thuishoort binnen 'zorg en onderwijs'. 

Ministerie van VWS: constructief richting zzp'ers

Afgelopen maand werd er veel duidelijk over de maatregelen rondom zzp'ers in de zorg. Het uurtarief van zzp'ers moet gaan lijken op de loonkosten van een werknemer. Bemiddelende organisaties moeten zich gaan houden aan een gedragscode. Zorgorganisaties moeten op een professionele wijze zzp'ers in de zorg gaan contracteren. Op dit moment blijkt de inhuur van zzp'ers namelijk niet goed te verlopen. Al met al heeft de zzp'er in de zorg een toekomst, mits er wordt geïnvesteerd in het zelfstandig ondernemerschap en het werken met zzp'ers professioneler verloopt.

Ministerie van SZW: zzp'ers zijn schijnzelfstandig

CDA-minister van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) nam een heel andere afslag tijdens een debat over de arbeidsmarkt. In een radicale koers stelde zij dat zzp in de zorg straks niet meer mogelijk zal zijn. Als een zzp'er werk doet dat ook in een vast dienstverband kan, dan noemt zij dat 'schijnzelfstandig'. Er wordt beleid geschreven om de zzp'er die werkt voor organisaties als schijnzelfstandig aan te kunnen wijzen. Dit geldt overigens voor alle sectoren, niet alleen de zorg. Waar het ministerie van VWS juist leunt op de specifieke eigenschappen van de zorg in het dossier zzp, geeft het ministerie van SZW aan af te willen van 'sector specifieke' kenmerken.

Maandupdate november: twee ministeries, twee meningen

De maandupdate van ZZP-erindezorg.nl is bedoeld om onze abonnees op de hoogte te houden over alle actuele ontwikkelingen. Via een online videoboodschap die te kijken is op de computer of via de app, nemen we in een half uur alle actualiteit door. In de maandupdate november staan twee ministeries met twee meningen centraal. Daarnaast bespreken we ook de steeds scherpere houding van zorgverzekeraars richting zzp'ers in de zorg. We bespreken een vraag van de abonnee en wat jij als zzp'er in de zorg kunt doen om zelf toekomstbestendig te zijn. De maandupdates vind je hier, na inloggen. Een abonnement afsluiten doe je hier. Je krijgt dan onmiddellijk toegang.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg