Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
 

Maandupdate september: van zorgakkoord tot uitstroom uit dienstverband

maandupdate Sep 01, 2022

Het is de eerste van de september en we blikken daarom terug op de afgelopen maand. Dit is de nieuwe maandupdate september: van zorgakkoord dat spreekt over maatregelen tegen zzp'ers, tot nieuw uitstroom onderzoek dat vooral ontevredenheid laat zien. 

Redenen uitstroom dienstverband steeds duidelijker

Nieuw onderzoek onder medewerkers in een dienstverband brengt steeds scherper de problemen aan het licht. Een te laag loon stuwt het aantal zzp'ers in de zorg. Maar liefst 86% van de uitgestroomde medewerkers zou de oud-werkgever niet aanraden bij een ander. Het ontwikkelen van een flex-initiatief in de regio liep een klap op door de BTW verplichting bij het over en weer uitlenen van medewerkers. Als je de redenen van uitstroom en het gebrek aan alternatieven optelt, dan kom je tot 7 redenen waarom de groep zzp'ers in de zorg nog wel even door zal groeien.

Concept Zorgakkoord: maatregelen tegen zzp'ers in de zorg

Voor zzp'ers in de zorg werd duidelijk welke maatregelen de zorgpolder tracht te nemen tegen de flexibilisering. Het Integraal Zorgakkoord werd gelekt en dit leverde veel informatie op. De eisen aan zzp'ers in de zorg gaan omhoog. Een uurtarief dat moet lijken op het CAO uurloon, verplichting tot het werken van Avond Nacht Weekend (ANW) diensten en meer bewustwording over de stap naar zzp-schap zijn voorbeelden van deze maatregelen. Goed opdrachtgeverschap komt centraal te staan en zorgorganisaties zouden zelf een rol moeten gaan krijgen in het handhaven van de wet DBA.

Maandupdate september: van zorgakkoord tot uitstroom uit dienstverband

Onze maandupdates zijn te vinden binnen de online omgeving van ZZP-erindezorg.nl. Iedere maand praten we onze abonnees binnen 30 minuten bij over alle ontwikkelingen die momenteel belangrijk zijn voor zelfstandigen. De maandupdates vind je hier, na inloggen. Je kunt hier ook de oude maandupdates terug kijken, zodat je goed op de hoogte blijft. Een abonnement afsluiten doe je hier.

De nieuwsbrief van september 2022 vind je hier.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg