Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Meer sociaal werkers stappen

Meer sociaal werkers stappen over naar zzp-schap. Hoe zit dat?

starten als zzp'er Aug 23, 2022

Uit onderzoek blijkt dat veel sociaal werkers ontevreden zijn met hun werkomstandigheden. Ze twijfelen of zij in de sector willen blijven werken. Ook stappen meer sociaal werkers over naar zzp-schap. Hoe zit dat? Dat wil Kennisinstituut Movisie weten. Zij stelde een enquête op over de werkbeleving van sociaal werkers in loondienst én zzp 'ers. Als je sociaal werker bent, doe dan mee. Maar wat weten we al uit ander onderzoek?

2019: 44 % wil sector binnen 5 jaar verlaten

TNO deed in 2019 een onderzoek naar arbeidsmarktproblematiek in de sector zorg en welzijn. Daaruit blijkt dat veel sociaal werkers ontevreden zijn over hun werkomstandigheden. 44 % van hen verwacht binnen vijf jaar de sector te verlaten. Waar zijn ze in 2019 ontevreden over?

  • Ontevredenheid over de arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden;
  • Gebrek aan loopbaan- en ontwikkelingsmogelijkheden;
  • Onvrede over de (onregelmatige) diensten die zij moeten draaien;
  • Gebrek aan autonomie;
  • Een slechte relatie met collega’s of een leidinggevende.

2021: 81% medewerkers verwacht meer werkplezier 

Movisie deed in 2020 een groot onderzoek naar de stand van zaken in het sociaal werk. In dit rapport zijn de resultaten verwerkt. Daar blijkt uit dat  81 % van de sociaal werkers vindt dat er op het werk verandering nodig is. Bijna 20 procent verwacht niet meer als sociaal werker te willen werken over vijf jaar en 40 procent twijfelt. Maar wat willen deze sociaal werkers?

  • Voldoende tijd kunnen besteden aan de inhoudelijke kern van het werk;
  • Werk doen waar ze energie van krijgen;
  • Minder regeldruk;
  • Meer autonomie.

2022: 8% is aan de slag als zzp‘er in welzijnssector

Er is al enige jaren een flinke uitstroom van sociaal werkers. Daarvan is 8% aan de slag gegaan als zzp‘er.  Opvallend is dat deze groep voor het grootste deel bestaat uit sociaal werkers met meer dan 10 jaar werkervaring. Het gaat dus om mensen met veel kennis en ervaring.  Onderwaardering, werkdruk en de tijdelijkheid van projecten spelen een rol bij die stap  naar zzp-schap. De verwachting is dan ook dat het aantal zzp‘ers zal groeien.

Is groei zzp'ers vergelijkbaar tussen zorg en welzijn?

Onlangs publiceerde zzp-erindezorg een artikel  over de aanhoudende groei van de groep zzp 'ers in de zorg. Die groei is wat ons betreft een logisch symptoom van de problematische en ingewikkelde arbeidsmarkt in de zorg. Het Financieel Dagblad schreef onlangs terecht dat 'vertrouwen in goede intenties en competentie zou het uitgangspunt moeten zijn, maar het wantrouwen diep zit en eigenlijk alle partijen in de zorg raakt'. We denken dat dit vergelijkbaar is met kenmerken van de arbeidsmarkt in het sociale domein. Want het blijkt dat ook steeds meer sociaal werkers de stap zetten naar zzp-schap.

Meedoen aan de enquête?

Om de groei onder sociaal werkers naar zzp-schap beter te begrijpen, heeft Movisie onlangs een enquête uitgezet. Waarom sociaal werkers zzp ‘er worden is in die sector nog niet goed in beeld gebracht. Reden om dat allemaal grondig te onderzoeken. Alle sociaal werkers, in loondienst of zzp ‘ers, zijn uitgenodigd om de enquête in te vullen. Ben jij sociaal werker én zzp 'er, deel dan je ervaringen over zzp’ers in het sociaal werk. Vertel over jouw keuze om als zzp 'er te werken en hoe dat bevalt.

Ga naar deze vragenlijst. Deze vragenlijst staat op de website van Movisie en is beschikbaar tot 10 september 2022.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg