Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Melden bij de Inspectie

Melden bij de Inspectie als zzp'er in de zorg. Hoe zit het?

zorgaanbieder Dec 13, 2021

Hoe zit het met melden bij de Inspectie als zzp'er in de zorg? Hoe zit het vanaf 1 januari 2022 als de Wtza ingaat? In dit artikel leggen we uit hoe het zit. We gaan in op het Zorgaanbiedersportaal (LRZa), de rol van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en vertellen je waar je aan moet voldoen.

Iedere zzp'er in de zorg wordt zorgaanbieder

Wat verandert er per 1 januari 2022? Vanaf die datum wordt iedere zzp'er in de zorg gezien als 'zorgaanbieder'. Dit was tot 1 januari 2022 niet zo. Via een aanpassingswet wordt iedere zzp'er een zorgaanbieder en hierdoor valt iedere zzp'er in de zorg onder de meldplicht van de Wtza. Of je nu werkt als onderaannemer voor een zorgorganisatie, of voor eigen cliënten maakt hierbij niet meer uit. Naast jouw inschrijving als ondernemer bij de KvK, krijg je een meldplicht als zorgaanbieder bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd. Je moet daarmee voldoen aan de Wet Kwaliteit, Klachten en Geschillen in de zorg (Wkkgz).

 Iedere zorgaanbieder moet zich melden

De Wtza introduceert een meldplicht voor kleine zorgaanbieders zoals zzp'ers. Aangezien iedere zzp'er als zorgaanbieder wordt gezien en iedere zorgaanbieder zich moet melden, moet dus in feite iedere zzp'er zich melden. Ga je starten als zzp'er in de zorg vanaf 1 januari 2022 of later? Dan moet je je via het CIBG gemeld hebben bij de Inspectie voordat (!) je start met jouw zorgverlening, maar niet langer vooruit dan drie maanden voordat je start. Ben je al werkzaam als zzp'er, dan sta je misschien als in het Zorgaanbiedersportaal.

Lees ook: Ingeschreven in het Zorgaanbiedersportaal. En dan?

Waarom is er een meldplicht ingesteld?

De meldplicht heeft tot doel om gegevens op te halen over jouw praktijk. Daarnaast word jij via je inschrijving gewezen op de verplichtingen die je hebt. Van jou wordt verlangd dat je hieraan voldoet.

Waar komen de eisen voor zzp'ers vandaan? Eisen vanuit de WKKGZ voor zzp'ers in de zorg

Waarom moet iedere zzp'er zich melden?

De Inspectie wil iedereen die zelfstandig zorg verleent in beeld hebben. Dit komt de transparantie van de sector ten goede. Doordat je je als zzp'er in de zorg moet melden krijgt de Inspectie veel informatie over bestaande en nieuwe zzp'ers in de zorg.

Lees ook: Wtza en de Inspectie: wanneer doe je het goed zzp'er in de zorg?

Hoe zorg je dat je aan de Wtza voldoet?

Als je je gaat melden bij de Inspectie als zzp'er in de zorg, is het belangrijk dat je je zaken op orde hebt. ZZP-erindezorg.nl is de enige partij die een basis kwaliteitssysteem inclusief klachtenregeling aanbiedt voor zzp'ers in de zorg. Dit zijn de voornaamste eisen om aan de Wtza te voldoen. De nieuwe wetgeving dwingt veel zzp'ers in de zorg om hun zaken op orde te brengen. Wij hebben hier speciaal het Wtza abonnement voor ingericht.

Wat is het verschil tussen jouw huidige dienstverlener en ZZP-erindezorg.nl? Lees dit artikel voor meer uitleg.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg