Gratis webinars
Word direct abonnee
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Meldplicht Wtza: waar moet

Meldplicht Wtza: waar moet je als zzp'er op letten voor 1 juli?

wtza Apr 13, 2022

In dit artikel gaan we in op de meldplicht Wtza: waar moet je als zzp'er op letten voor 1 juli? We krijgen veel vragen van zzp'ers die willen controleren of ze het goed gedaan hebben. Op welk moment heb je aan je meldplicht uit de Wtza voldaan?

Wat is de bedoeling van de meldplicht?

De bedoeling van de meldplicht van de Wtza is dat de Inspectie álle zorgaanbieders in één database heeft staan. Deze database wordt het Landelijk Register Zorgaanbieders (LRZa) genoemd en is ook bekend als het Zorgaanbiedersportaal. De bedoeling van de meldplicht is dat je in het Zorgaanbiedersportaal te vinden bent. Als dit het geval is dan zit dan voldoe je aan de meldplicht. Jouw meldplicht zit erop als jij vaststelt dat jij in het Zorgaanbiedersportaal geregistreerd staat.

Hoe kom je erachter of je in het LRZa staat?

Wil je weten of je aan jouw meldplicht Wtza voldaan hebt? Ga dan naar het LRZa (Zorgaanbiedersportaal) en check of jouw bedrijf te vinden is.

Ben je te vinden in het Zorgaanbiedersportaal? Dan heb je voldaan aan de meldplicht en ben je te vinden. Zie je jezelf niet terug en heb je wel het idee dat jij ingeschreven hoort te staan, dan hebben we dit artikel voor je waarin je stap voor stap meegenomen wordt.

Hoe kun je anderen laten weten dat je in het LRZa staat?

Het komt voor dat bemiddelingsbureaus, opdrachtgevers of collega zzp'ers willen weten of jij daadwerkelijk ingeschreven staat. Het delen van jouw inschrijving is heel eenvoudig. Jouw zoekopdracht in het Zorgaanbiedersportaal levert een unieke link op. Kopieer die link en deel hem met andere organisaties, via mail of Whatsapp bijvoorbeeld.

  • Ga naar zoeken.zorgaanbiedersportaal.nl;
  • Vul jouw bedrijfsnaam in en zoek jouw bedrijf op;
  • Kopieer de unieke link en sla deze op;
  • Deel deze link om aan te tonen dat je ingeschreven staat.

Meldplicht Wtza: waar moet je als zzp'er op letten voor 1 juli?

Samengevat is het noodzakelijk dat je ingeschreven staat bij het LRZa (Zorgaanbiedersportaal). Meld je je niet, of meld je jezelf te laat aan dan loop je de kans op een boete. Deze boete kan oplopen tot € 21.750. ZZP'ers die al werkzaam waren voor 1 januari hebben tot 1 juli de tijd om zich te melden. ZZP'ers in de zorg die na 1 januari gestart zijn moeten zich eerst gemeld hebben voordat zij starten met zorgverlening. Op het moment dat jij jezelf terug vindt in het LRZa, zit jouw meldplicht erop.

Lees ook: Wat verandert er vanaf 1-1-2022 voor alle zzpers in de zorg?

Na de meldplicht, moet je aan de wet voldoen

De bedoeling van de meldplicht Wtza is dat zorgaanbieders gewezen worden op de eisen die gelden binnen de Wkkgz en Jeugdwet.Om die reden krijg je een vragenlijst voorgeschoteld als je het meldproces doorloopt. Het is dus belangrijk om ook na het melden te voldoen aan de Wkkgz, Jeugdwet. Onze dienstverlening is erop gericht om zzp'ers te ondersteunen om aan de wet te voldoen. Dit noemen wij het Wtza abonnement. Wil je eerst meer uitleg over waar je aan moet voldoen? Dat kan.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp-ers in de zorg al? Klik hieronder!
Wtza abonnement voor zzp-ers in de zorg