Gratis webinars
Word direct abonnee
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Met het Wtza abonnement

Met het Wtza abonnement begint het pas

wtza Jul 01, 2022

Als zzp'er in de zorg kun je niet ontzorgd worden via een 'pakket', een 'lidmaatschap', een 'keurmerk' of een 'abonnement'. De eisen die aan jou worden gesteld vragen dagelijks iets van jou in houding en gedrag. Met het Wtza abonnement begint het pas.

Welke eisen gelden voor zzp'ers in de zorg?

Ben jij aan het werk als zzp'er in de zorg? Dan word je gezien als ondernemer en als zorgaanbieder. Vooral rondom jouw rol als zorgaanbieder is er veel veranderd in 2022. Het komt erop neer dat je moet voldoen aan dezelfde spelregels als iedere andere zorgaanbieder. Welke dat zijn gaan we hier kort op in.

  • Meldplicht. Iedere zorgaanbieder die sinds 1 januari 202 gestart is, moet zich verplicht melden bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Deze eenmalige actie doe je op persoonlijke titel via een aanvraag van eHerkenning en het doorlopen van de vragenlijst;
  • Kwaliteitssysteem. Een kwaliteitssysteem is geen nieuwe eis aan zzp'ers in de zorg, maar is door organisaties die werken met zzp'ers in de zorg niet altijd openlijk benoemd als eis. Inmiddels komt hier meer openheid over. Een kwaliteitssysteem vraagt dagelijks iets van jou;
  • Klachtenregeling. Het goed omgaan met klachten is jouw eigen verantwoordelijkheid. Als je er niet uitkomt moet je kunnen doorverwijzen naar een klachtenportaal, dus een klachtenfunctionaris en Geschilleninstantie. De eerste verantwoordelijkheid ligt echter bij jou.

Lees ook: Aanmelden bij het Zorgaanbiedersportaal moet je zelf doen als zzp'er

Met het Wtza abonnement begint het pas

Het Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg, is een instrument om te kunnen voldoen aan de eisen van een kwaliteitssysteem en het afhandelen van klachten. Voor veel zzp'ers is het nieuw dat zij hun houding en gedrag aantoonbaar moeten maken via een kwaliteitssysteem. Dit is anders dan het idee dat je met een 'pakket', een 'lidmaatschap', een 'keurmerk' of een 'abonnement' aan de eisen kunt voldoen. Dit is niet het geval en ook nooit zo geweest. ZZP-erindezorg.nl communiceert hier helder over via de artikelen die we schrijven, de online maandupdates, de online training, de online webinars en via de gratis nieuwsbrief. Met het Wtza abonnement begint het pas.

Waar moet je aan voldoen?

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) verwacht dat jij je houdt aan de wet- en regelgeving die geldt voor zorgaanbieders.

"Om te weten of u goede zorg levert, is het belangrijk dat u regelmatig toetst of de kwaliteit van de zorg die geleverd wordt, goed is. Dit toetsen gebeurt met behulp van een kwaliteitssysteem en meetinstrumenten. Goede zorg leveren is wat u voor ogen heeft als zorg- en jeugdhulpaanbieder: dat is immers de reden dat u hieraan bent begonnen. Om dit te (blijven) leveren is het essentieel dat u een lerende zorgprofessional of organisatie bent en dat u een kwaliteitssysteem opstelt en inricht."

In jouw houding en gedrag moet terugkomen dat jij voortdurend leert en verbetert. Heb je nog geen goed beeld bij het werken met een kwaliteitssysteem? Geen punt, ons gratis webinar helpt je verder.

Lees ook: Wanneer ben je echt zelfstandig ondernemer in de zorg?

Met het Wtza abonnement begint het sinds november 2021

Veel zzp'ers in de zorg kijken opnieuw naar hun dienstverlener(s). ZZP-erindezorg.nl is in november 2021 met het Wtza abonnement gestart en mag inmiddels op het vertrouwen rekenen van een groep zzp'ers in de zorg. De feedback die we krijgen van onze gebruikers gebruiken we om onze dienstverlening te verbeteren.

"Net met plezier weer geluisterd naar je maandupdate, en bedankt voor het aandacht schenken van mijn vraag. Het is voor mij helder. Ik was het al, maar het sterkt nu juist de opbouw van mijn onderneming. Ga zo door zou ik zeggen." - Jozef

"Duidelijke en verhelderende video's, fijn dat er visuele tekst naast je gesproken filmpje te zien is en je meteen onder een filmpje kan reageren. je raakt elk punt duidelijk aan en geeft uitgebreid uitleg. Bedankt." - Samantha

Lees ook: Welke abonnementen heb je nodig als zzp'er in de zorg? Een overzicht.

Welke dienstverlener kies jij?

We krijgen veel vragen over wat een dienstverlener nodig heeft om jou adequaat te ondersteunen bij het opzetten van jouw eigen kwaliteitssysteem. Het is niet eenvoudig om te bepalen of een organisatie voldoende geschikt is om jou te kunnen ondersteunen. Je kunt de volgende checkvragen gebruiken.

  • Heeft de persoon die jou helpt een achtergrond in de zorg?
  • Is er kennis aanwezig over het functioneren van een kwaliteitssysteem in de zorg?
  • Begrijpt de organisatie hoe wet- en regelgeving praktisch toegepast moet worden op zzp'ers in de zorg?
  • Heeft de organisatie praktijkervaring met controles vanuit de Inspectie?

Met het Wtza abonnement begint jouw stap naar een eigen kwaliteitssysteem als zzp'er in de zorg. Aanmelden doe je hier.

Lees ook: Wanneer is een kwaliteitssysteem een officieel kwaliteitssysteem?

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp-ers in de zorg al? Klik hieronder!
Wtza abonnement voor zzp-ers in de zorg