Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
zzp zorg niet mogelijk

Radicale koers minister SZW: zzp in de zorg niet meer mogelijk

arbeidsmarkt Oct 25, 2022

Volgens CDA minister van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) is zzp in zorg en onderwijs straks niet meer mogelijk. Zzp'ers die hetzelfde werk doen als medewerkers in loondienst werken volgens haar als schijnzelfstandige. Als de minister haar zin krijgt, wordt de inzet van vele tienduizenden zzp'ers in de zorg onmogelijk gemaakt.

Alle zzp'ers mogelijk schijnzelfstandig

Minister van Gennip gebruikt een ruime definitie van schijnzelfstandigheid en dat is een groot probleem. Wat de minister betreft zijn alle zzp'ers in alle sectoren mogelijk schijnzelfstandig. Het SZW gaat uitschrijven wat "gezag" precies is. Daardoor vallen straks grote groepen zzp'ers onder gezag en zijn zij schijnzelfstandig. “Vast werk moet uitgevoerd worden door iemand met een vast contract .. Ik denk dat als de term 'gezag' is aangepast, het niet zo maar kan om als zzp in de sectoren onderwijs en zorg te werken", aldus de minister tijdens een debat over de arbeidsmarkt. Ze wil dat overheid dit gaat handhaven.

Negatieve gevolgen voor de gezondheidszorg

Dit beleidsvoornemen kan rampzalige gevolgen hebben voor de gezondheidzorg. Zo'n 13% van alle zorgmedewerkers is zzp'er. Het aantal zzp'ers in de zorg groeit harder dan ooit. Oplopende werkdruk binnen zorgorganisaties heeft een directe relatie met de stap naar zzp. Voor veel zorgmedewerkers is zzp-schap de enige optie. Meer dan de helft van de 170.000 zzp'ers in de zorg stopt bij een gedwongen dienstverband. Als minister van Gennip haar zin krijgt verliest de sector tienduizenden zorgmedewerkers.

Alle zzp’ers over dezelfde kam geschoren

Het vorige kabinet hield nog rekening met de 'sector specifieke' kenmerken van de zorg bij het uitwerken van “gezag”. Dit wordt ook wel het Belgische model genoemd. Minister van Gennip voelt niets voor sector specifieke criteria, zo heeft zij vorige week laten weten. Alle zzp'ers worden over dezelfde kam geschoren.

Constuctieve toon bruut onderbroken

Het valt op dat de minister van SZW, een heel andere houding aanneemt tegenover zzp'ers in de zorg dan de ministers van VWS. Deze tekenden onlangs het Integraal Zorgakkoord, waar juist nieuwe eisen voor zzp'ers in de zorg werden aangekondigd. De constructieve toon in dat akkoord wordt nu bruut onderbroken. Het wachten is op het standpunt van brancheorganisaties voor zzp'ers. Wordt vervolgd.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg