Gratis Wtza webinar
Terug naar het overzicht
Nadelen van zzp zorg

Nadelen van zzp zorg gaan vooral over financiële risico's en gemis team

starten als zzp'er Jul 14, 2021

Veel zorgverleners overwegen te starten als zzp in de zorg. Uiteraard zitten er ook nadelen aan het starten als zzp-er. Deze nadelen van zzp zorg gaan met name over financiële risico's en het gemis aan een team. Dit blijkt uit onderzoek.

Nadelen van zzp zorg en financiële risico's

Als zzp in de zorg heb je een aantal extra verplichtingen en daarmee een aantal extra financiële risico's. Je bent ondernemer voor de belastingen, mits je dit ook daadwerkelijk kunt bewijzen. De regels die gelden voor het zelfstandig ondernemerschap vind je hier. Mocht de Belastingdienst van mening zijn dat jij onvoldoende kunt laten zien dat je écht ondernemer bent, dan hebben zij de mogelijkheid om jouw belastingaangifte aan te passen. In de praktijk komt het erop neer dat zij dan jouw inkomsten als 'loon' zullen zien en niet als 'winst'.

Financiële risico's bij verzekerde zorg

Word jij gefinancierd door een zorgverzekeraar of een gemeente? Realiseer je dan dat als je niet aan de regels van verzekerde zorg hebt voldaan, dit financiële consequenties kan hebben. Zo komt het voor dat een zorgverzekeraar geld terugvordert bij een zzp-er in de zorg. Dit kan tot vele tienduizenden euro's oplopen. Ook komt het voor dat een gemeente bij een controle erachter komt dat geld niet goed besteed is. Het gevolg hiervan is dat ook daar een vordering opgelegd kan worden.  Ik ga ook in op de financiële risico's in mijn gratis download met de 10 financiële risico's

Nadelen van zzp zorg en gebrek aan een team

Eén van de grootste nadelen die zorgprofessionals op voorhand verwachten bij zzp in de zorg, is het gebrek aan een team. Zorgverleners verwachten dat je als zzp-er in de zorg er vooral alleen voor staat en weinig echte collegialiteit kent. In de praktijk blijkt dit niet zo te zijn. ZZP-ers in de zorg verzamelen een netwerk van andere zzp-ers om zich heen en werken hiermee samen. Op het moment dat er gewerkt wordt via een intermediair zie je ook dat zo'n partij voor verbondenheid kan zorgen tussen zorgverleners onderling. Alhoewel een vast team op een vaste afdeling niet meer van toepassing is op zzp-ers in de zorg, zijn er wel alternatieven om toch een teamgevoel te krijgen.

Lees ook: Rechten en plichten zzper in de zorg overzichtelijk op een rij

Voor en nadelen van zzp'ers in de zorg op een rij

Heb jij behoefte aan het hele verhaal over het zzp-schap in de zorg? De geaccrediteerde online training 'De basis op orde' heeft ruim 6 uur aan informatie voor jou, verdeeld over 12 video's. Ik ga hierbij ook in op de nadelen die het zzp in de zorg met zich meebrengt. De complete cursusopzet lees je hier.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp-ers in de zorg al? Klik hieronder!
Wtza abonnement voor zzp-ers in de zorg