Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Netwerken palliatieve zorg zijn

Netwerken palliatieve zorg zijn waardevol voor zzp'ers in de zorg

zorgaanbieder zorgprofessional Oct 20, 2022

Netwerken palliatieve zorg zijn waardevol voor zzp'ers in de zorg. Het belangrijkste doel van de netwerken is de samenwerking tussen zorgverleners te versterken. Omdat zzp'ers vaak met cliënten in de palliatieve fase werken, hebben zij veel baat bij deze netwerken. In dit artikel lees je waarom deze netwerken waardevol zijn voor zzp'ers in de zorg.

Wat is een netwerk palliatieve zorg?

In Nederland zijn 65 Netwerken Palliatieve Zorg actief. Het zijn samenwerkingsverbanden tussen (zorg) professionals in een bepaalde regio, die zorg voor mensen in de laatste levensfase zo goed mogelijk willen organiseren. Door samen te werken, verbeteren zij de kwaliteit van zorgverlening voor hun cliënten en patiënten.  Palliatieve zorg kan niet zonder soepel lopend contact tussen zorgverleners.

Miranda, verpleegkundige, werkt als zzp'er in de palliatieve zorg. 

Na 30 jaar werken in een verpleeghuis, ben ik als zzp'er begonnen. Eigenlijk ben ik er ingerold door het helpen van naasten die palliatieve zorg nodig hadden. Als zzp'er richt me nu vooral op zorg bij cliënten thuis. Voor de cliënt en naasten is de palliatieve fase een emotioneel beladen periode. Dat ik hen daarbij mag ondersteunen, vind ik geweldig om te doen. In mijn werk kom ik veel andere professionals tegen, want er is veel te regelen. Daar geniet ik ook erg van. Iedereen doet ertoe en ik heb regelmatig hele bijzondere gesprekken. Tot nu toe is zzp'er worden in de palliatieve zorg, de beste keuze die ik ooit heb gemaakt. Vooral omdat ik nu meer tijd heb voor cliënten en naasten. 

Waarom zijn deze netwerken waardevol voor zzp'ers?

Voor zzp'ers is het gebruikelijk om palliatieve zorg te geven. Omdat zij niet gebonden zijn aan cao-bepalingen, doen veel zzp'ers 12 - en 24 uurs diensten. Daardoor kunnen cliënten in hun eigen huis verzorgd worden. Omdat er de komende jaren heel veel mensen op hoge leeftijd zorg nodig hebben, zal de behoefte aan palliatieve zorg ook toenemen. Er zullen minder ziekenhuis opnames mogelijk zijn en er is een grotere kans dat mensen thuis sterven. Dat betekent ook dat meer zzp'ers deze zorg kunnen gaan verlenen. Snel contact kunnen leggen met andere zorgverleners is bij deze zorg van groot belang. Deelname aan een netwerk palliatieve zorg maakt dat mogelijk. Daarom alleen al zijn netwerken palliatieve zorg waardevol voor zzp'ers in de zorg. Maar er is meer.

Wat hebben de netwerken palliatieve zorg nog meer te bieden?

Netwerken bieden naast coördinatie en ondersteuning, ook activiteiten om je deskundigheid te vergroten of te verdiepen. Het aanbod is in iedere regio net iets anders. Hieronder beschrijven een paar activiteiten van twee willekeurig gekozen regionale netwerken. Let wel, twee van de vijfenzestig netwerken. Er is dus nog veel meer te ontdekken.

  • In Utrecht zijn er  twee netwerken palliatieve zorg. Zij bieden hulpverleners informatie, consultatie en scholing. Op hun website vind je ook materiaal dat bruikbaar is in je eigen zorgpraktijk. Interessant voor zzp'ers is dat je daar mee kunt doen met werkgroepen en/of projecten.  Op de website staat dat elk lid van het netwerk minimaal deelneemt aan één werkgroep of project. Je kiest zelf welke dat is of zijn. Het principe is halen & brengen: je levert door je deelname een bijdrage aan het netwerk en kunt zelf (als organisatie) gebruikmaken van de activiteiten of opbrengsten. Dat klinkt goed. En ze hebben nog veel meer te bieden. Neem maar eens een kijkje als je in deze regio werkt.
  • In het oosten van Nederland vinden we het netwerk palliatieve zorg Oost-Veluwe . Zorgverleners en patiënten vinden op deze website allerlei informatie. Er is een agenda v00r themabijeenkomsten en het Café Doodgewoon agendeert iedere maand een relevant thema voor iedereen die zich wil verdiepen in thema's rond de eindigheid van het leven. Verder zien we nieuwsbrieven, materiaal voor de praktijk en veel relevant informatiemateriaal op hun website. Ook dit netwerk biedt nog veel meer informatie en ondersteuning aan patiënten en zorgverleners.

Hoe vind je een netwerk palliatieve zorg? 

Geef je palliatieve zorg, zoek dan aansluiting bij een van de 65 netwerken. Als je op de website van Palliaweb kijkt, vind je een overzicht van de regionale netwerken en contactgegevens van netwerkcoördinatoren. Wil je weten hoe het in jouw regio werkt, neem dan contact op met de coördinator. Hij of zij geeft informatie over het netwerk en wat jij daar kan halen en brengen. Niet één netwerk is hetzelfde georganiseerd en hebben dus allemaal hun eigen aanbod en aanpak. Als je belt, kom je te weten hoe het in jouw regio werkt.

Ben je nog niet actief in de palliatieve zorg, maar ben je wel benieuwd lees dan onze artikelen over palliatieve zorg zoals starten als zzp 'er in de palliatieve zorg. Daarin vind je vragen die je jezelf kunt stellen als je overweegt je te richten op cliënten in de palliatieve fase.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg