Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Nieuwe zzp-wet

Nieuwe zzp-wet van toepassing op alle zzp'ers, behalve de zorg

arbeidsmarkt ib-ondernemer werken als zzp'er Oct 09, 2023

Er is veel te doen over het wetsvoorstel 'Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden'. Het concept leidt tot nogal wat onrust onder alle zzp'ers. Ben je zzp'er in de zorg? Let dan op. Als deze nieuwe zzp-wet er doorheen komt is hij van toepassing op alle zzp'ers, behalve de zorg. 

Nieuwe zzp-wet voor alle zzp'ers...

Minister van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft onlangs haar concept wetsvoorstel gepubliceerd. Dit past bij haar stappenplan van schijnzelfstandigheid naar gedwongen dienstverband. Via een nieuw wetsvoorstel wordt de kans op een dienstverband groot als er sprake is van werk dat ‘ingebed’ is binnen een organisatie of wanneer er sprake is van ‘aansturing’. Dit verandert de spelregels, omdat op dit moment zzp'ers ook als flexwerkers kunnen worden ingezet binnen een organisatie. Of bijvoorbeeld voor interim werkzaamheden. Zij worden eerder aangemerkt als schijnzelfstandig. Deze wet leidt tot nogal wat onrust. De nieuwe zzp-wet is van toepassing op alle zzp'ers, behalve de zorg.

... behalve voor de zorg

Een dag voordag het kabinet viel, is er een akkoord gesloten over zzp'ers in de zorg. Het is een doorbraak dat 3 ministeries en 6 koepels van zorgorganisaties een convenant sloten met elkaar. Voor de zorg komt er een aparte set aan spelregels waarmee opdrachtgevers zzp'ers in kunnen huren. Deze spelregels zijn straks te lezen in het fiscaal kader zzp zorg. Het ministerie van VWS begrijpt dat zzp'ers in de zorg belangrijk zijn. De minister heeft onlangs herhaald dat er ruimte blijft voor echte zzp'ers in de zorg. Zolang zorgmedewerkers bewust starten en weloverwogen kiezen voor zelfstandig ondernemerschap, is zij niet tegen het zzp-schap. De zorg is de enige sector waar aparte afspraken gemaakt worden voor zzp'ers. Om die reden is de nieuwe zzp-wet van toepassing op alle zzp'ers, behalve de zorg.

Samengevat hebben het ministerie van VWS en het ministerie van Sociale Zaken beiden een eigen aanpak.

'Dus ik loop geen risico?'

We krijgen veel vragen van zzp'ers over het nieuwe wetsvoorstel en over de spelregels voor de zorg. Loop je als zzp'er in de zorg risico met de nieuwe wetgeving? Wij zijn van mening dat de zzp'er in de zorg er een heel stuk beter voor staat dan zzp'ers in andere sectoren. Het is een heel bijzondere situatie dat er voor alle zzp'ers een nieuwe wet aankomt, waar juist zzp'ers in de zorg van uitgezonderd zijn. Zeker als je je beseft dat er veel kritiek is op zzp'ers in de zorg en onderwijs, dan is het lastig te geloven dat het een gelopen race is. Het is een spannende tijd voor zzp'ers in het algemeen en ook voor zzp'ers in de zorg. Het fiscaal kader zzp zorg is nog niet gepubliceerd, maar moet wel op 1 juli 2024 in gaan. Ondertussen brengt de opvolger van de wet DBA schijnzelfstandigheid een stap dichterbij voor alle andere zzp'ers. We adviseren zzp'ers in de zorg vooral om werk te maken van hun zelfstandig ondernemerschap. We blijven het nieuws volgen en we brengen tweemaal per maand een nieuwsbrief uit waar we het complete verhaal vertellen.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg