Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Onderzoek: inbedding = dienstverband

Onderzoek: inbedding = dienstverband leidt tot catastrofe op de arbeidsmarkt

arbeidsmarkt May 08, 2023

Onderzoek door de Intelligence Group onder zzp'ers in alle sectoren geeft een stevig signaal af. Nog nooit wilden zo weinig zzp'ers terug in een dienstverband. Terwijl minister van Gennip hier juist op uit is. Slechts 10% van alle zzp'ers zou in loondienst weer hetzelfde werk gaan doen. In een reactie geeft de Intelligence Group toelichting op haar onderzoek. Inbedding = dienstverband leidt tot een catastrofe op de arbeidsmarkt.

Koers van van Gennip

Minister van Gennip is van mening dat het vaste dienstverband weer de norm moet worden. Dit wil zij bereiken door bij 'kernactiviteiten' in een organisatie een dienstverband te verplichten. Ben je onderdeel van de bedrijfsvoering? Dan werk je altijd in loondienst. Dat was stap 1. Vervolgens is de vraag wie er allemaal in aanmerking komt voor zo'n verplicht dienstverband. Iedereen die 'schijnzelfstandig' is, zo gaf van Gennip terug. Je kunt alle kanten op met de definitie schijnzelfstandigheid en daar maakte de minister dan ook gebruik van. Ze blijkt het niet te kunnen bewijzen, maar volgens haar is elke zzp-er mogelijk schijnzelfstandig: bij 'alle inkomens' en in 'alle sectoren'. Ook voor de zorg windt ze er geen doekjes om. Zzp in de zorg is straks niet meer mogelijk verwacht zij, als de arbeidswet heeft aangepast. Zo'n wetswijziging moet er eerst wel doorheen komen. Kamerleden stellen veel kritische vragen aan van Gennip over haar koers tot gedwongen dienstverband.

Koers van werkenden

Dat de koers van van Gennip ver afstaat van werkenden, mag duidelijk zijn. Tot op heden is er binnen de zorg sprake van een toename van flexibilisering. Steeds meer zorgmedewerkers maken gebruik van marktwerking. Maar ook buiten de zorg is de ontwikkeling van de stap naar zzp stormachtig. Het aantal eenmanszaken is inmiddels naar 1,5 mln. gegroeid. Laten al deze werkenden zich dwingen tot een dienstverband als de koers van van Gennip waarheid wordt? Nee, zo blijkt uit onderzoek van de Intelligence Group. Deze organisatie doet onder andere onderzoek naar de mobilisatie op de arbeidsmarkt. Slechts 10% van alle zzp'ers zou weer hetzelfde werk gaan doen als zij dit in een dienstverband moeten uitvoeren. In 2015 zag 18% van de ondervraagden het nog zitten om in een dienstverband terug te keren. Het valt op dat vooral praktisch geschoolden de stap van zzp naar dienstverband niet zien zitten. In het geval van de zorg zou dit verklaard kunnen worden door te weinig inkomen in loondienst. Je bent in deze sector steeds vaker een 'werkende arme'. Minister Helder van het ministerie van VWS stelde laatst nogmaals dat het inkomen van zorgmedewerkers niet marktconform zal worden.

Onderzoek: inbedding = dienstverband leidt tot catastrofe

In een reactie geeft de directeur van de Intelligence Group zijn voorspelling bij inbedding = dienstverband. "De wens van loondienst of een vast contract is niet de wens van het overgrote gedeelte van de huidige zzp’ers. Zij prefereren de voordelen van het zzp- en ondernemerschap. Wanneer zzp’ers niet meer kunnen werken in kernberoepen van organisaties, worden zij eerder dat beroep uitgejaagd dan verleid naar een vast dienstverband. Dat zou een catastrofe betekenen voor samenlevingskritische infrastructuur. De zeer krappe arbeidsmarkt en de al haperende dienstverlening zouden daarmee in nog grotere problemen komen. De zzp-geest is uit de fles en die krijg je er in deze krappe arbeidsmarkt – salaris en flexibiliteit zijn de belangrijkste drivers op deze arbeidsmarkt – niet meer in met beperkingen.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg