Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Ook minister Helder

Ook minister Helder pleit nu voor maximaal aantal zorg zzp'ers

arbeidsmarkt Jun 28, 2023

Nadat twee Kamerleden het idee opperden, pleit ook minister Helder nu voor maximaal aantal zorg zzp'ers. 10% tot 20% aan zzp'ers binnen een zorgorganisatie zou wat haar betreft het maximum moeten worden.

Maximum aantal zorg zzp'ers

Minister Helder wil het aantal zzp'ers in de zorg terugdringen, zo laat zij weten in een interview met Zorgvisie. Het aantal zzp'ers dat nu werkzaam is voor zorgorganisaties is 'niet proportioneel', zo laat zij weten. Een norm voor een maximaal aantal zzp'ers wordt nu onderzocht. Voor minister Helder staat vast dat een hoog percentage aan zzp'ers een lage kwaliteit van zorg met zich meebrengt. "Teveel zzp’ers zorgen voor discontinuïteit." Het voorstel om een maximaal aantal zzp'ers te gaan hanteren, werd al eerder door het CDA en de PvdA geopperd. Zij willen namelijk iets doen aan de 'wildgroei' van zelfstandigen in de zorg.

Adviesorgaan overheid: zzp quotum is wensdenken

Met het voornemen om te streven naar een maximaal aantal zzp'ers in de zorg, negeert minister Helder het advies van RVS voorzitter Bussemaker. Zij stelde dat een zzp quotum opleggen wensdenken is, omdat het probleem rondom flexibilisering in de zorg veel verder gaat dan een 'aantal' zorgmedewerkers die hiervoor kiest. Je kunt volgens Bussemaker "een complex probleem niet reduceren tot 1 beleidsregel". De RVS bracht 2,5 jaar geleden al een advies uit aan de overheid dat stelde dat "het zzp-schap een oplossing lijkt voor de individuele zorgverlener in de zoektocht naar meer zeggenschap en flexibiliteit. De behoefte aan flexibiliteit en regie over de eigen werktijden is onder andere terug te zien in de hoge uitstroom naar het zzp-schap in de zorg ... Het groeiend aantal zzp’ers is een gevolg van het gebrek aan invloed op het werk." Minister Helder heeft geen boodschap aan dit advies, zo blijkt uit haar nieuwe standpunt over een maximum aantal zzp'ers.

Maximum aantal zzp'ers zal leiden tot uitstroom

Het belemmeren van zzp'ers door het instellen van een maximum percentage is niet nieuw. Onlangs besloot een zorgverzekeraar dat een zorgorganisatie haar contract kwijt raakte vanwege te hoge inzet van zzp'ers in de zorg. Deze zzp'ers vinden vervolgens andere opdrachten binnen een krappe arbeidsmarkt. Als een maximum aantal zzp'ers er straks voor zorgt dat opdrachten uitblijven, dan kunnen zorgmedewerkers geen zzp'er meer zijn. Onderzoek laat zien dat zij dan eerder de zorg verlaten, dan weer in loondienst terugkeren. Een maximum aantal zzp'ers zal dus leiden tot uitstroom. Dit is overigens niet bijzonder voor zzp'ers in het algemeen. Ander onderzoek laat zien dat zzp'ers hun eigen sector massaal de rug toekeren als zij in een dienstverband gedwongen worden. Dit leidt tot een catastrofe op de arbeidsmarkt. Desalniettemin zitten minister van Gennip en nu ook minister Helder op een tegengestelde koers. 

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg