Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Ook zorgbonus 2021 krijgt

Ook zorgbonus 2021 krijgt beperkte medewerking van zorgorganisaties

zorgbonus Aug 29, 2021

Net zoals bij de zorgbonus 2020, hebben veel werkgevers geen zorgbonus aangevraagd voor medewerkers. Vakbonden FNV en CNV bemoeien zich er dit jaar actief mee en noemen de opstelling van werkgevers 'laf'. Ook zorgbonus 2021 krijgt te maken met onvoorziene problemen in de praktijk. Wat is er aan de hand?

Ook in 2021 mogelijk risico's voor werkgevers

Net zoals bij de zorgbonus in 2020, maken werkgevers zich zorgen over de gevolgen van de zorgbonus. Om die reden vermijden zij een aanvraag. Werkgevers mogen zelf bepalen of zij een zorgbonus aanvragen voor een zorgmedewerkers. Dit valt niet (juridisch) af te dwingen door zorgmedewerkers, ook al wordt die suggestie soms gewekt. De kans is dus aanzienlijk dat er net als vorig jaar weer veel zorgverleners gedupeerd worden en de zorgbonus niet krijgen. 

Waarom vragen werkgevers geen zorgbonus aan?

In de handreiking van de zorgbonus 2021 staat dat zorgmedewerkers recht hebben op een zorgbonus bij een ‘uitzonderlijke prestatie’. Zij hebben geen recht op een zorgbonus bij ‘regulier werk dat wordt voortgezet in een andere vorm'. Wat precies 'uitzonderlijk' is en wat 'regulier werk' is, wordt onvoldoende gespecificeerd. Daardoor kunnen werkgevers er niet van op aan dat zij de zorgbonus terecht aanvragen. Tussen dinsdag 15 juni tot en met dinsdag 27 juli hadden zorgorganisaties de tijd om de zorgbonus 2021 aan te vragen. Deze werkgevers moeten dat doen voor zowel eigen vaste medewerkers, flexwerkers in loondienst en zzp-ers. Uitzendkrachten, gedetacheerden en zzp-ers in de zorg kunnen zelf geen zorgbonus 2021 aanvragen. 

Lees ook: Zorgbonus gemist editie 2020: het complete dossier

Hoe ziet de zorgbonus 2021 eruit?

Nadat de zorgbonus 2020 heeft laten zien dat tienduizenden zorgmedewerkers gedupeerd werden door de regeling, zijn er een aantal aanpassingen op de regeling gemaakt.

  • Er wordt geen onderscheid meer gemaakt tussen beroepen;
  • Het bedrag voor de zorgbonus is gemaximaliseerd op € 720 miljoen;
  • Het hangt af van het aantal aanvragen hoe hoog de zorgbonus precies wordt;
  • De verwachting is tussen de € 200 en € 240 per zorgmedewerker;

Helaas laat de praktijk ook dit jaar zien dat werkgevers zich veel grilliger gedragen dan het ministerie had verwacht. Ook zorgbonus 2021 krijgt hierdoor te maken met problemen in de uitvoering. 

Waarom zijn vakbonden bij zorgbonus 2021 in verzet?

Het valt op dat de vakbonden FNV en CNV veel actiever zijn rondom de zorgbonus dan vorig jaar. Hoe komt dat? De zorgbonus lijkt onderdeel te zijn geworden van de onderhandelingen over een nieuwe CAO. De FNV is van het begin af aan geen voorstander van de zorgbonus geweest. De drie miljard die de zorgbonussen inmiddels kosten, zouden veel beter kunnen gaan naar structurele salarisverhoging. Let op: voor vaste medewerkers. Daarmee is het compliment voor de inzet tijdens corona voor alle zorgmedewerkers (vast, flex én zzp), een onderhandelingsinstrument geworden voor vakbonden om voor vaste medewerkers meer loon af te dwingen.  

"Dat medewerkers extra financiële waardering horen te krijgen voor hun inzet en het risico om besmet te raken, staat buiten kijf. Alleen hebben wij steeds gezegd dat dat het beste in de vorm van een structurele loonsverhoging kan worden gegeven, in plaats van met losse bonussen." - FNV 

Onderscheid tussen vast, flex en zzp gaat door

Het is teleurstellend dat het onderscheid tussen vast, flex en zzp voortdurend wordt benadrukt. De waardering voor zorgprofessionals wordt opgehangen aan de arbeidsrelatie die je hebt. Ben je uitzendkracht, gedetacheerde of zzp-er in de zorg? Dan val je klaarblijkelijk in een tweederangs categorie waarbij je overgeleverd bent aan de welwillendheid van werkgevers in de zorg. De zorgbonus 2021 gaat daarmee al lang niet meer over de bedoeling, maar over arbeidsrelaties.

"Het kabinet wil mensen die in de zorg werken ook in 2021 een bonus geven voor de uitzonderlijke prestaties die zij leveren in de strijd tegen corona. Dit extra geld is bedoeld als teken van waardering." - Ministerie van VWS

Meer lezen? Ga dan naar ons dossier Zorgbonus Gemist?

 

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg