Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief

Op een rij: feiten en fabels over zorg zzp

werken als zzp'er Apr 08, 2023

ZZP-erindezorg.nl zet zich in voor de positie van zzp'ers in de zorg. Dit doen we onder meer door de feiten over #zzp in de #zorg over te brengen. Welke fabels over zzp'ers in de zorg zijn inmiddels achterhaald? Een overzicht.

Nee, een zzp'er in de zorg houdt niet netto 'twee tot drie keer' zoveel over als een zorgmedewerker in loondienst. Onderzoek door Berenschot via deze link.

Nee, zzp'ers in de zorg werken niet de 'leuke diensten' op de 'leuke dagen'. Zij werken alle diensten, alle dagen. Praktijkonderzoek onder duizenden zzp'ers via deze link.

Nee, zzp'ers in de zorg gaan niet terug in een dienstverband als zij geen zzp'er meer kunnen zijn. Zij verlaten de sector. Herhaald representatief onderzoek via deze link.

Nee, de omstandigheden van zorgmedewerkers in een dienstverband verbeteren niet. Dus neemt de flexibilisering toe en blijft verloop, verzuim en uitstroom stijgen. Gecombineerd onderzoek uit meerdere bronnen via deze link.

Nee, het belemmeren van zzp'ers in de zorg leidt niet tot betere en betaalbare zorg. Het leidt tot beddensluiting en krimp. Praktijkervaringen uit Belgie via deze link.

Nee, bureaus kapen geen zorgmedewerkers weg bij ziekenhuizen met bonussen en hoge salarissen. Onderzoek door ziekenhuizen zelf via deze link.

Nee, de kwaliteit van zorg heeft niet ernstig te lijden door de inzet van zzp'ers in de zorg, zo geven collega's in loondienst aan. Onderzoek door ziekenhuizen via deze link.

Nee, zorgmedewerkers in een vast dienstverband werken niet 'alsnog de vervelende diensten' door flex, maar door onbetrouwbare planning. Praktijkonderzoek via deze link.

Nee, zzp'ers verdienen niet meer omdat ze netto meer overhouden, maar omdat ze meer werken en (veel) minder ziek zijn. Eigen onderzoek via deze link.

Nee, werkgevers betalen zorgmedewerkers niet voldoende. Onder druk van inflatie en armoede, kiezen zorgverleners voor het zzp-schap. Wetenschappelijk onderzoek via deze link.

Nee, werkgevers blijken (nog) niet bij machte om medewerkers een veilige en gezonde werkplek te bieden. Dus stromen ze uit. Onderzoek door pensioenfonds via deze link

Nee, de werkdruk voor vaste medewerkers verbetert niet en wordt onhandelbaar. Daardoor stromen zorgmedewerkers uit en worden zij zzp'er in de zorg. Onderzoek door pensioenfonds via deze link.

Nee, niet alle zorgmedewerkers in een vast dienstverband kiezen graag voor het zzp-schap. Maar het moet. Want de rekeningen moet betaald worden en een hoger aantal contracturen krijgen zij niet. Link.

Nee, zzp-schap gaat niet over de arbeidsrelatie. Het gaat over de manier waarop werk georganiseerd is. Zzp'ers vragen om een dienstverband bij een leuke werk-gever. Link.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg