Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Opdrachtgevers en het bemiddelingsbureau

Opdrachtgevers en het bemiddelingsbureau. Hoe zit het?

starten als zzp'er werken als zzp'er May 05, 2022

Tijdens introductie avonden voor starters in de zorg krijgen we vaak vragen over opdrachtgevers en het bemiddelingsbureau. Hoe zit het nu precies? In dit artikel gaan we hier nader op in.

Wat is de rol van een bemiddelingsbureau?

Een bemiddelingsbureau in de zorg heeft als taak om een match te maken tussen jou en een opdrachtgever. Zij zijn verantwoordelijk voor het aanleveren van opdrachten die jij uit kunt voeren. Vroeger kwam het vaak voor dat een zzp'er werkte in opdracht van het bemiddelingsbureau zelf, maar dat komt inmiddels veel minder voor. Het bureau neemt meestal de rol als matchmaker op zich en koppelt jou rechtstreeks aan de opdrachtgever. Daarmee is de opdrachtgever de klant en niet het bemiddelingsbureau.

Lees ook: Hoe kies je een goed bemiddelingsbureau?

Wordt een bemiddelingsbureau gezien als één opdrachtgever?

Deze vraag krijgen we vaak binnen tijdens starters avonden voor zzp'ers in de zorg. Veel starters in de zorg denken dat het bemiddelingsbureau de opdrachtgever is. Dit is meestal niet het geval. Let goed op wie jouw factuur betaalt, want die partij wordt in de praktijk gezien als opdrachtgever. Je kunt meerdere opdrachten afhandelen via hetzelfde bemiddelingsbureau, maar dan voor verschillende opdrachtgevers. Daarmee is het bemiddelingsbureau dus geen klant, maar zijn de opdrachtgevers dat.

Lees ook: BTW in de zorg en zzp-ers. Hoe zit het precies?

Mag je als zzp'er via verschillende bureaus werken bij dezelfde opdrachtgever?

Dat zzp'ers in de zorg zich bij meerdere bemiddelingsbureaus inschrijven, is algemeen bekend. Gemiddeld genomen schrijven zzp'ers in de zorg zich bij twee bureaus in. Onlangs kregen we een bijzondere vraag binnen, namelijk of je als zzp'er in de zorg voor dezelfde opdrachtgever kunt werken via meerdere bureaus. We raden dit af, omdat zzp'ers vaak met een bureau afspraken maken over het werken bij opdrachtgevers. Zo komt het voor dat je als zzp'er moet beloven dat je niet op een andere manier voor de opdrachtgever werkt dan via het bureau. Als je daarvoor tekent moet je je er ook aan houden. Om via meerdere bureaus bij eenzelfde opdrachtgever te werken brengt dus mogelijke risico's met zich mee.

Lees ook: Risicovolle voorwaarden voor zzp'ers binnen een overeenkomst

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg