Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Pensioen opbouwen als zzp

Pensioen opbouwen als zzp in de zorg. Hoe zit dat?

ib-ondernemer starten als zzp'er werken als zzp'er Apr 21, 2021

Maak jij de overstap naar zzp in de zorg? Dan moet je zelf pensioen opbouwen als zzp in de zorg. Hoe zit dat? 

De AOW blijft de basis

De Algemene OudersdomsWet (AOW) biedt ook zzp-ers de garantie op een basispensioen. Zolang je in Nederland woont of werkt, dan ontvang je AOW vanaf jouw AOW leeftijd tot overlijden. Normaal gesproken draagt jouw werkgever af voor jouw pensioen. Op die manier blijft de hoogte van jouw inkomen op orde. Als zzp in de zorg zul je daar echter zelf zorg voor moeten dragen. Hieronder ga ik in op lijfrente, de FOR en het zelf organiseren.

Je krijgt fiscaal voordeel bij lijfrente

Het is mogelijk om zelf een lijfrenteverzekering te starten. Je stort dan geld op een rekening waar je nog geen belasting voor afdraagt. De storting kun je namelijk aftrekken van de belasting. Vervolgens probeert een verzekeraar, bank of beleggingsinstelling daar rendement op te maken door te investeren. Als je stopt met werken kunt je het gespaarde bedrag in termijnen laten uitkeren, zodat jouw pensioen aangevuld wordt.

Pensioen opbouwen als zzp via de FOR

Een andere mogelijkheid is de oudedagsreserve (FOR). Met deze regeling kun je maximaal 9,8% van de winst uit jouw bedrijf opzij zetten voor je pensioen. Ook deze regeling is aftrekbaar van de belastingen. Met de FOR stel je als het ware de belastingafdracht uit. Als je met pensioen gaat en je je bruto geld opneemt, betaal je belasting. Vaak wordt dat lager belast dan toen je nog werkte.

Je kunt ook zelf pensioen opbouwen als zzp in de zorg

Wat is pensioen nu eigenlijk? Pensioen is een maandelijkse uitkering, die wordt betaald uit een vermogen. Zou je niet ook zelf een maandelijkse uitkering kunnen organiseren? Ja dat kan zeker. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het verhuren van een woning die je koopt als pensioenvoorziening. Het vaardig worden in beleggen, zodat je zelf rendement kan maken. 'Pensioen' is niet iets wat per se een ander hoeft te organiseren voor jou, maar kun je ook zelf.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg